Megfelelő szűréssel 12 000 tüdőrákos életét lehetne megmenteni az Egyesült Államokban

Az Amerikai Rák Társaság online kiadványában megjelent tanulmány szerint jóllehet jelentős apadás következett be az amerikai dohányosok számában az utóbbi években, még ma is mintegy 43 millióan rabjai a cigarettának. Ha nem tudnak leszokni szenvedélyükről, felük dohányzás okozta betegségben – például tüdőrákban – fog meghalni. Megfelelő és időben elvégzett szűréssel azonban a tüdőrákos elhalálozások is visszafoghatók.

A felmérés keretében 2002 és 2009 közötti adatokat elemeztek, és arra jöttek rá, hogy a röntgenvizsgálatokkal összehasonlítva LDCT-szűréssel húsz százalékkal lehetne csökkenteni a tüdőrákos haláleseteket a jelenlegi és volt dohányosok körében. (Utóbbiak közé azok számítottak, akik az elmúlt tizenöt éven belül hagyták abba a dohányzást, de előzőleg 30 éven át napi egy – vagy 15 éven át napi két – doboz cigarettát szívtak el.)

A következtetések alapján mintegy 8,5-9 millió olyan amerikai van, akin érdemes lenne elvégezni az LCDT-vizsgálatot: ha a szűrés megvalósulna, akkor – a tüdőrákos halálesetek számát figyelembe véve – évente hozzávetőleg 12 000 beteg életét lehetne megmenteni – olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

Forrás: MTI