Megelőzhető a cukorbetegség!

„Az egyes típusú, inzulinfüggő cukorbetegséget nehezen lehet kezelni, mivel a betegség általában már gyermekkorban vagy tinédzserkorban elkezdődik. Ha nem sikerül időben megfelelő módon megoldani az inzulin adagolást, a diétát és a rendszeres testmozgást, a betegek életük végéig a betegség súlyos, gyakran életveszélyes szövődményeivel kénytelenek küszködni. Ha az inzulin szájon keresztül adva tényleg késleltetni tudja a betegség kialakulását, azzal több évnyi nehéz kezeléstől, vagy akár a szívbetegség vagy látásvesztés kialakulásától is meg tudjuk őket kímélni.” – magyarázta Dr. Dorothy Becker, a kutatócsoport vezetője.

A szájon keresztül adott inzulinnal folytatott kísérletet világszerte több mint 150 kutatóhelyen végzik a TrialNet segítségével. A kutatók a gyermekkórházban az egyes típusú cukorbetegségben szenvedők legalább harminc rokonát szeretnék a vizsgálatba bevonni a testvérektől kezdve a szülőkön át egészen a nagyszülőkig és unokatestvérekig. #img1#

Az egyes típusú cukorbetegség során a szervezet immunrendszere el akarja pusztítani az inzulint termelő béta sejteket a hasnyálmirigyben. A betegség tünetei azonban csak akkor jelentkeznek, ha már a béta sejtek jelentős része elpusztult és a fennmaradt sejtek már nem képesek a szükséges mennyiségű inzulint megtermelni. Amikor pedig csökken az inzulin mennyisége, a vérben fokozatosan emelkedni kezd a cukor mennyisége, ami pedig felelős az ismert súlyos szövődmények kialakulásáért.

„Nem tudjuk pontosan, hogy miért támadja meg a szervezet a saját béta sejtjeit, azonban azt reméljük, hogy az inzulin szájon keresztül történő adásával csökkenteni tudjuk az immunrendszer figyelmét vagy akár toleranciát is kialakíthatunk.” – tette hozzá Dr. Becker.