Megbukott a veserák elleni vakcina

A Christopher Wood által vezetett kutatók 409 vesetumor-eltávolításon átesett betegnek adták be a vitespennek nevezett vakcinát a Texas állam Houston városában található Anderson Rákkutató Központban. A kiújulás arányát aztán a második, további kezelésben nem részesülő csoporthoz viszonyították. A brit The Lancet című folyóiratban közölt tanulmány eredményei szerint azonban nem találtak statisztikailag kimutatható különbséget a két csoport között.

A veserákos betegek jelentős részében újul ki a betegség a sebészi eltávolítás után. Kiújulás esetén a betegség halálossá válik, mivel nem rendelkezünk hatásos kezeléssel az áttételes veserák gyógyítására. Az új vakcinát ezeknek a kiújulásoknak a megelőzésére szánták. A Nemzetközi Rákkutató Intézet (IARC) adatai szerint 2004-ben a világon több mint 200 000 új veserákos eset fordult elő, és az éves halálozás meghaladja a 100 000 főt. Az ún. vesesejtes karcinóma a leggyakoribb vesedaganat felnőttekben, körülbelül az összes eset 85 %-a tartozik ebbe a csoportba.

A korai stádiumú betegek esetében a vitespen adásának némi jótékony hatása mutatkozott, azonban ennek ellenőrzésére további vizsgálatokra van szükség. A lapban szintén megjelent a Maryland államban található bethesdai Nemzeti Rák Intézetben dolgozó James Yang éles hangvételű reakciója, melyben bírálta a vakcina gyártóját, amiért nem fogadja el a randomizált vizsgálat eredményeit csak azért, mert nem a számukra várt eredményt hozta.

„A kiragadott, részlehajló eredmények ronthatják a daganatkezelés új területének számító immunterápia hitelességét” – fogalmazott a szakember.