Még a kis koncentrációjú arzén is okozhat diabéteszt

Világszerte több millió ember fogyaszt szervetlen forrásból származó arzént tartalmazó ivóvizet – állítják kutatók a Journal of the American Medical Association (JAMA) folyóirat augusztus 20-i számában. Az Egyesült Államokban 13 millióan isznak olyan csapvizet, amelynek szervetlen arzéntartalma meghaladja az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal által megszabott 10 mikrogramm/liter arányt.

Korábban a kutatók összefüggést mutattak ki a nagy mennyiségű szervetlen arzén behatása a közuüzemi vízben és a 2. típusú, felnőttkori cukorbetegség kialakulása között, a kis mennyiségű arzén behatás hatásairól azonban nem sokat tudtak.

Ana Navas-Acien, a baltimorei Johns Hopkins Bloomberg közegészségügyi iskola kutatója munkatársaival 788 legalább húszéves felnőttet vizsgáltak, akik vizeletvizsgálattal tesztelték arzénszintjüket egy kormány által folytatott 2003-2004-es felmérés keretében. A kutatók kimutatták, hogy a résztvevők 7,7 százaléka, akik 2. típusú diabéteszben szenvedtek, a többi diabétesz kockázati tényezőhöz igazítva 26 százalékkal magasabb volt az arzén szintje a vizeletükben, mint a betegségben nem szenvedőknek.

A kutatásból az is kiderült, hogy résztvevők 20 százalékának esetében, akik a legmagasabb vizelet-arzénszinttel (16,5 mikrogramm per liter) rendelkeztek, 3,6-szer magasabb a 2. típusú diabétesz kockázata, mint annak a 20 százaléknak, akikben az arzénszint a legalacsonyabb (3,0 mikrogramm per liter). Arra a következtetésre jutottak, hogy az arzén befolyásolhatja azokat a genetikai tényezőket, melyek gátolják az inzulin érzékenységet és egyéb folyamatokat, vagy hozzájárulhatnak az oxigénnel kapcsolatos sejtkárosodáshoz, gyulladáshoz és sejtpusztuláshoz, ami szintén a diabétesszel hozható összefüggésbe.

„Mivel világszerte rengetegen vannak kitéve a szervetlen arzén behatásának az ivóvízből, az arzén hozzájárulásának tisztázása a diabétesz kialakulásához közegészségügyi jelentőségű, ami a cukorbetegség megelőzésére és ellenőrzésére is hatással lehet” – állítják a kutatók. A színtelen, szagtalan, íztelen, a vízben könnyen oldódó arzén nagy koncentrációban rendkívül mérgező.