Meddőség és csecsemőrák: mi a kapcsolat?

Ezzel a megnyugtató eredménnyel zárult az állítólagos kapcsolatot kutató, eddigi legnagyobb vizsgálat.

A gyermekkori leukémia egyéves kor alatt támadja meg a csecsemőket, és a legnagyobb valószínűséggel egy egészen más betegségről is beszélhetünk ebben az esetben, mint az idősebb gyermekeknél jelentkező leukémia esetében.

Az amerikai Minesotai Egyetem orvosa, Dr. Logan G. Spector, a kutatás vezetője elmondta, ez a betegség szerencsére elég ritka, az Egyesült Államokban is csupán 150 eset jelentkezik évente, de ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy tanulmányozni is sokkal nehezebb – ennek következtében a kiváltó okok kutatása is rendkívül bonyolult és nehézkes.

Egy korábbi kutatás eredményei szerint pedig a kórkép kialakulása kapcsolatban áll a mesterséges megtermékenyítés folyamatával. Dr. Spector és kollégái azonban 443 beteg és 324 egészséges csecsemő adataival dolgozva arra jutottak, hogy a ritka betegség kialakulásában semmilyen szerepet nem játszik a mesterséges megtermékenyítés. Az 1996 és 2006 között gyermekkori leukémiával diagnosztizált csecsemők esetében erre semmilyen jel nem utalt, azaz a vizsgálatokat összegző tanulmány azzal zárult, hogy a meddőség és a mesterséges megtermékenyítés, mint annak kezelése nem növeli a gyermekkori leukémia kialakulásának kockázatát.