Már nem véd meg a gyümölcs a ráktól?

Csakis jót tehet az egészségünknek, ha magunkhoz vesszük az ajánlott napi öt adagot zöldségből és gyümölcsből, de fogyasztásuk csupán kis mértékben véd a rák ellen, állítják amerikai kutatók egy nyolc éves kutatást összefoglaló tanulmányban.

A New York-i Mount Sinai Orvosi Központ munkatársai Paolo Boffetta vezetésével egy nagyszabású európai követéses vizsgálat nyolc évének adatait elemezték az étrend és a rákkockázat közötti összefüggéseket keresve.

A még zajló vizsgálat során tíz európai országban 470 ezer önkéntest követnek nyomon. 1992 és 2000 között a résztvevők közül több mint 30 ezernél diagnosztizáltak rákot. Boffetta kutatócsoportja vizsgálatában úgy látta, hogy a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása csak szerény mértékben védett a rák ellen, napi 200 grammnyi növekedés mindössze három százalékkal csökkentette a rák kockázatát.

Önmagában a zöldségfogyasztás némi előnnyel járt ugyan, de meglepő módon csak a nőknél. Az alkoholfogyasztó embereknél az étrendbe iktatott sok zöldség és gyümölcs csökkentette némileg a kockázatot, ám csak az alkohollal és dohányzással kapcsolatba hozható ráktípusoknál.

„A végkövetkeztetésünk, hogy a gyümölcs és zöldség fogyasztásának van védőhatása a rák ellen, ám a korábban hittnél gyengébb az összefüggés” – tudatta Boffetta a Mount Sinai által kibocsátott sajtóközleményben.