Már nem véd meg a gyümölcs a ráktól?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Csakis jót tehet az egészségünknek, ha magunkhoz vesszük az ajánlott napi öt adagot zöldségből és gyümölcsből, de fogyasztásuk csupán kis mértékben véd a rák ellen, állítják amerikai kutatók egy nyolc éves kutatást összefoglaló tanulmányban.

A New York-i Mount Sinai Orvosi Központ munkatársai Paolo Boffetta vezetésével egy nagyszabású európai követéses vizsgálat nyolc évének adatait elemezték az étrend és a rákkockázat közötti összefüggéseket keresve.

A még zajló vizsgálat során tíz európai országban 470 ezer önkéntest követnek nyomon. 1992 és 2000 között a résztvevők közül több mint 30 ezernél diagnosztizáltak rákot. Boffetta kutatócsoportja vizsgálatában úgy látta, hogy a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása csak szerény mértékben védett a rák ellen, napi 200 grammnyi növekedés mindössze három százalékkal csökkentette a rák kockázatát.

Önmagában a zöldségfogyasztás némi előnnyel járt ugyan, de meglepő módon csak a nőknél. Az alkoholfogyasztó embereknél az étrendbe iktatott sok zöldség és gyümölcs csökkentette némileg a kockázatot, ám csak az alkohollal és dohányzással kapcsolatba hozható ráktípusoknál.

“A végkövetkeztetésünk, hogy a gyümölcs és zöldség fogyasztásának van védőhatása a rák ellen, ám a korábban hittnél gyengébb az összefüggés” – tudatta Boffetta a Mount Sinai által kibocsátott sajtóközleményben.