Már korai stádiumban felismerhető lesz a rák

Dr. Victor Velculescu és munkatársainak vizsgálata ugyan még csupán kezdeti stádiumban van, ráadásul nem is olcsó az eljárás. Mindenesetre vérmintából végzett vizsgálat a jelenleg forgalomban lévő teszteknél érzékenyebben detektálja a rákos betegséget. A korai stádiumban történő diagnózis megnöveli a gyógyítás várható sikerét, így került a kérdéskör a kutatók fókuszába. Jelen módszer egyedinek számít, ugyanis jelenleg ez az egyetlen, mely daganatsejtekből kiszabadult, keringő DNS-t célozza.

A daganatszövetben a normál szövetnél magasabb a sejtek pusztulási aránya, és a szétesés következtében a DNS a gazdaszervezet keringésébe kerül. A kutatók 10 vastagbélrákos egyén vérmintáját hasonlították 10 egészséges egyénhez, és fals pozitív eredmény egyetlen esetben sem született. Most folyik a teszt kiterjesztése más daganattípusokra is. A vizsgálat még dollár ezrekbe kerül, azonban a várható rutinszerű használat drasztikusan le fogja csökkenteni a költségeket. A Science Translational Medicine legfrissebb számában bemutatott eljárás további előnye, hogy nincs szükség a beteget megterhelő szövetminta vételére sem.

Jelenleg például a prosztatarák szűrésében a vérből meghatározott prosztata specifikus antigén (PSA) van forgalomban, ennek megbízhatósága azonban megkérdőjelezhető, így néhány beteg szükségtelen kezeléseken esik át.