Már korai stádiumban felismerhető lesz a rák

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Dr. Victor Velculescu és munkatársainak vizsgálata ugyan még csupán kezdeti stádiumban van, ráadásul nem is olcsó az eljárás. Mindenesetre vérmintából végzett vizsgálat a jelenleg forgalomban lévő teszteknél érzékenyebben detektálja a rákos betegséget. A korai stádiumban történő diagnózis megnöveli a gyógyítás várható sikerét, így került a kérdéskör a kutatók fókuszába. Jelen módszer egyedinek számít, ugyanis jelenleg ez az egyetlen, mely daganatsejtekből kiszabadult, keringő DNS-t célozza.

A daganatszövetben a normál szövetnél magasabb a sejtek pusztulási aránya, és a szétesés következtében a DNS a gazdaszervezet keringésébe kerül. A kutatók 10 vastagbélrákos egyén vérmintáját hasonlították 10 egészséges egyénhez, és fals pozitív eredmény egyetlen esetben sem született. Most folyik a teszt kiterjesztése más daganattípusokra is. A vizsgálat még dollár ezrekbe kerül, azonban a várható rutinszerű használat drasztikusan le fogja csökkenteni a költségeket. A Science Translational Medicine legfrissebb számában bemutatott eljárás további előnye, hogy nincs szükség a beteget megterhelő szövetminta vételére sem.

Jelenleg például a prosztatarák szűrésében a vérből meghatározott prosztata specifikus antigén (PSA) van forgalomban, ennek megbízhatósága azonban megkérdőjelezhető, így néhány beteg szükségtelen kezeléseken esik át.