Már a normálisnak mondott vércukorszint is agyzsugorodáshoz vezethet

Bár számos vizsgálat során sikerült egyértelmű kapcsolatot megállapítani a kettes típusú cukorbetegség, valamint az agyzsugorodás és a demencia között, a tudósok eddig nem tudták, milyen mértékben jelentkeznek az agyzsugorodás tünetei a tűréshatáron lévő vércukorszinttel élő egyéneknél.

A mostani vizsgálatok során az ausztrál kutatók 249, 60 és 64 év közötti, normális vércukorszintű idős embert vizsgáltak meg, akiken a kutatás kezdetén, majd négy évvel később agyi teszteket is végeztek. Ezekből kiderült, hogy az éhgyomorra mért normális vércukor-értékek felső régióiban található vércukorszinttel élő betegeknél jóval gyakoribb a memóriáért és más kognitív képességekért felelős hippokampusz és az amygdala zsugorodása, mint az alacsonyabb vércukorszintűeknél.

A kutatók más tényezők – kor, magas vérnyomás, dohányzás, alkoholfogyasztási szokások – figyelembe vétele után megállapították, hogy a tűréshatáron lévő vércukor-érték 6-10 százalékban tehető felelőssé az agyzsugorodásért.

Bár a vizsgálatok során egyértelmű kapcsolatot találtak a kutatók a tűréshatáron lévő vércukorszint és az agyzsugorodás között, ok-okozati összefüggéseket nem sikerült megállapítaniuk.

”Kutatási eredményeink arra engednek következtetni, hogy nemcsak a diabétesszel élők agyának egészségi állapotát veszélyeztetheti a némileg emelkedett vércukorszint” – nyilatkozta Nicola Cherbuin, az Ausztrál Állami Egyetem munkatársa, a mostani kutatás vezetője. ”Persze további vizsgálatokra van szükség, annyi azonban biztos, hogy komolyan át kell gondolnunk a normális vércukorszintről alkotott elképzeléseinket.”

Az érdeklődők a Neurology című tudományos szaklap szeptemberi számában olvashatnak a témáról bővebben.