Magyar felfedezés! Évtizedekkel kitolható a cukorbetegség kialakulása

A cukorbetegséggel kapcsolatos, akár életmentő összefüggéseket tárt fel az a vizsgálat, amit Dr. Tabák Ádám, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának munkatársa vezetett a londoni University College-ban. Az eredményeket az egyik legrangosabb tudományos lap, a Lancet is közölte.

A kutatócsoport a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző folyamatok időbeli alakulását vizsgálta, görbék formájában elemezve az inzulinérzékenység, a vércukorszint és az inzulintermelés alakulását. Az eredmények azt mutatták, hogy már több mint 10 évvel a betegség diagnózisát megelőzően emelkedett vércukorértékek mutathatóak ki. A betegséget közvetlenül megelőző 3-5 évben azonban a vércukorszint emelkedés drámaian felgyorsul. Mindezek hátterében az inzulintermelés elégtelensége jól kimutatható, közli a SOTE hírleveléből.

A vizsgálat eredménye felveti, hogy ha ismerjük a kialakulás időbeli folyamatait, a megelőzés is hatékonyabbá tehető. Tabák Ádám kutatócsoportja most egy olyan kalkulátor létrehozásán dolgozik, amelynek segítségével a háziorvos már akkor figyelmeztetheti a beteget, amikor a betegség még ki sem alakult. A modell, amelyen dolgoznak, a háziorvosi rendszerben tárolt vércukormérési adatokat veszi alapul. Az ismételt vércukormérések eredményeit egy görbére helyezve meghatározható, hogy a betegség éppen kialakulásának mely fázisában van. Ez a módszer jóval hatékonyabb a jelenleg használt modellnél, mivel sokkal pontosabban meg tudja határozni, hogy a betegség kialakulásának melyik fázisában tart. Amennyiben a későbbi cukorbeteg vércukrának emelkedése még a gyors emelkedést megelőző laposabb periódusban van, a megfelelő életmódbeli változtatásokkal akár évtizedekkel kitolható a betegség kialakulása.