Magasabb a stroke kockázata a szívritmuszavaros nőkben, mint a férfiakban

A kockázatnövekedés akkor sem változott, amikor a nők warfarin vérhígítót szedtek a stroke megelőzésére. ”Korábban az volt az általános nézet, hogy a nőket alulkezelik, ez az oka a stroke magasabb kockázatának” – magyarázta a kutatás vezetője, Dr. Louise Pilote, a montreali McGill Egyetem belgyógyásza. ”Kutatásunk azonban azt mutatja, hogy nem ez a helyzet. A nők a férfiakhoz viszonyítva a stroke magasabb kockázatával rendelkeznek a warfarin szedésétől függetlenül. Az eredményeknek fel kell hívniuk az orvosok figyelmét arra, hogy a pitvarfibrillációban szenvedő nőkben, különösen az idősebb nőkben, magasabb a stroke kockázata, mint a férfiakban, ezért a nemnek szerepet kell játszania a vérhígító kezelés megkezdésével kapcsolatos döntésben, és szigorúan követni kell az adagolást.”

A Journal of the American Medical Association május 9-i számában megjelent tanulmányhoz Pilote kutatócsoportja több mint 39 ezer 65 éven felüli férfi és 44 ezer nő adatait gyűjtötte össze, akik pitvarfibrillációban szenvednek. Annak ellenére, hogy a férfiak és a nők is szedtek warfarint, az eredmények azt mutatták, hogy több nő (5,8 százalék) szenvedett agyérgörcsöt, mint férfi (4,3 százalék). A férfiak és a nők közötti eltérés különösen a 75 éven felüliekben mutatkozott erősnek.

A gyakori szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció, ötszörösére növeli a betegek stroke kockázatát az általános népességhez viszonyítva. Az ilyen betegeknek ezért írnak fel vérhígító gyógyszereket. A stroke kockázatában látható nemmel összefüggő eltérés oka egyelőre nem egyértelmű, de a szakértők azt feltételezik, hogy a vérhígító gyógyszerek alkalmazásának különbségei játszhatnak szerepet.