Lila rákellenes paradicsom?

A daganatokra hajlamos, ilyen zöldséggel etetett egerek szignifikánsan hosszabb ideig éltek, mint amelyeket hagyományos táppal etettek, és amelyek nem kaptak normál paradicsomot sem – jelentették be Cathie Martin és munkatársai az angol John Innes Központból.

A vizsgálat során az anthocyaninokra fókuszáltak, az olyan bogyós gyümölcsökben, mint a szederben és a feketeribizliben található antioxidánsokra, amelyek bizonyítottan csökkentik a rák, a szívbetegségek és egyes idegrendszeri kórképek kockázatát. Az oroszlánszáj virág („tátika”, Antirrhinum majus) színezését elősegítő gének használatával a kutatók felfedezték, hogyan vehetik rá a paradicsomokat az anthocyaninok termelésére – lilává változtatva a paradicsomokat.

A genetikailag daganatok kifejlődésére módosított egerek átlagosan 182 napig éltek, ha lila paradicsommal etették őket, a normális étrendű egerek 142 napjához képest. „Nagyon biztató a tény, hogy az étrend változtatásával, vagy az étrend bizonyos összetevői segítségével javíthatunk az állatok – és remélhetőleg az ember – egészségén.”- közölte Martin.#img1#

A felfedezések alátámasztják azt a feltevést, miszerint szignifikánsan javíthatunk egészségünkön a napi étrend egyszerű változtatásával. „Túl korai azt állítani, hogy az anthocyaninok az étrenden keresztül segíthetnek a rák kockázatának csökkentésében.”- közölte Dr. Lara Bennett, az angliai Rákkutató Központ tudományos információs felelőse.

A kutatók figyelmeztetnek, hogy az emberi tesztelés még messze van, és a következő lépés annak megvizsgálása lesz, hogy az antioxidánsok valóban hatással vannak a tumorokra, az egészség javítására.