Lézer a cukorbetegség okozta vakság javításáért

A diabétesz, avagy cukorbetegség miatt kialakuló makulaödéma az éleslátás helyén megjelenő vizenyőt jelenti. Ez a látásromlás akár vakságot is okozhat, ezért is nevezhető jelentős előrelépésnek az az új vizsgálat, amely szerint az érintettek látása jelentősen javítható egy új, kombinált kezeléssel, ráadásul ez az eljárás közel 25 éve az első új módszer a cukorbetegség okozta szempanasz gyógyításában.

Mindezidáig a lézeres kezelést alkalmazták önállóan a betegség kezelésében, ám a ranibizumabbal társított lézeres terápia kétszer olyan hatékony, mintha az 1985 óta alkalmazott lézeres megoldást alkalmaznák csupán a retinában található erek szivárgásának megállítására.

Azok közül, akik először kaptak kombinált kezelést, a betegek 50%-a a szemvizsgálatokon látásjavulást mutatott, míg a csak lézeres kezeléssel gyógyítottak esetében ez az arány csupán 28%-os volt. A kizárólag lézeres terápián részt vettek 14%-ánál sajnos a további látásromlás bekövetkezik, de az új, kombinált kezelés ezt a lehetőséget is 5%-ra tudta mérsékelni.