Létfontosságú a vérnyomásgyógyszerek adagolásának betartása

„Eredményeink hangsúlyozzák annak jelentőségét, hogy a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek feltétlenül az előírások szerint kell szedniük magas vérnyomás elleni gyógyszereiket, hogy minimálisra csökkenthessék az olyan súlyos szövődmények kockázatát, mint a halálos vagy a nem halálos agyi érkatasztrófa” – számolt be a European Heart Journal júliusi számában megjelent tanulmány vezető szerzője, Dr. Kimmo Herttua, a Helsinki Egyetem kutatója. „Azokra, akik nem tartják be az előírásokat, már akár 10 évvel a stroke jelentkezése előtt magasabb kockázat leselkedhet. Ráadásul dózisválasz kapcsolatot is kimutattunk, vagyis minél rosszabbul tartja be valaki az előírásokat a magas vérnyomás elleni gyógyszerek szedésében, annál magasabb a szövődmények kockázata.”

A kutatás során az egyetem munkatársai több mint 73 ezer harminc éven felüli magas vérnyomásos finn beteg adatait elemezték 1995 és 2007 között. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyógyszereiket rendesen szedőkhöz képest az adagolási előírásokat nem követő betegekre a stroke okozta halálozás közel négyszer magasabb kockázata leselkedett a gyógyszerek felírását követő második évben, a tizedik évben pedig háromszor magasabb kockázatot mutattak ki. Abban az évben pedig, amikor az előírásokat be nem tartó betegek meghaltak, a kockázat mértéke 5,7-szer magasabbnak mutatkozott, mint az előírásokat betartó betegek esetében.

A kutatásnak azonban bizonyos korlátai is voltak, mivel a kutatók nem lehettek biztosak abban, hogy a betegek valóban szedik gyógyszereiket annak ellenére, hogy rendesen kiváltották azokat, a felhasznált adatbázisokból pedig nem derültek ki a testtömeggel, a dohányzással, az alkoholfogyasztással és a nyugalmi vérnyomással kapcsolatos adatok.