Leptin az 1-es típusú cukorbetegség gyógyszere?

Az inzulin 1922-es felfedezése óta az 1-es típusú diabéteszt (az inzulin-függő cukorbetegség) emberekben inzulin injekcióval kezelik a magas vércukorszint csökkentésére és a diabéteszes kóma megelőzésére. A Southwestern kutatóinak eredményei, melyekről a Proceedings of the National Academy of Sciences számol be, azt sugallják, hogy nem az inzulin az egyetlen hatékony szer. A leptin, a szervezet zsírsejtjei által termelt hormon, szintén képes csökkenteni a vércukorszintet és hosszabb ideig normál tartományban tartani azt az új felfedezések szerint.

„Az a tény, hogy ezek az állatok nem pusztulnak el és visszanyerik egészségüket az inzulin teljes hiánya ellenére, számos kutató és klinikus számára nehezen hihető.”- közölte Dr. Roger Unger belgyógyász professzor és a vizsgálat vezetője. „Sok tudós, minket is beleértve, azt hitte, hogy csak időpocséklás leptint adni inzulin hiányában. Általánosan téves hiedelem, hogy az inzulin az egyetlen, amely helyrehozhatja az inzulinhiány következményeit.”

A leptin glükóz-csökkentő mechanizmusa úgy tűnik, hogy egyben gátolja a glukagon hatását, amely a hasnyálmirigy által termelt, vércukorszintet emelő hormon. Normál esetben a glukagon akkor termelődik, ha a vérben alacsony a glükóz vagyis a cukorszint. Inzulinhiány esetén ugyanakkor a glukagon szintje magas és hatására a máj túlzott mennyiségű glükózt bocsát a véráramba. Ezt a folyamatot ellensúlyozza az inzulin, melynek hatására a szervezet sejtjei cukrot vesznek fel a vérkeringésből.

Az 1-es típusú cukorbetegségben, amely az USA-ban közel 1 millió embert érint, a hasnyálmirigy inzulint termelő szigetsejtjei pusztulnak. Az 1-es típusú diabéteszesek naponta több alkalommal kell, hogy inzulint használjanak a vércukor rendezéséhez és diétájuk szabályozásához. Összehasonlításul, a nem inzulinfüggő, 2-es típusú cukorbetegekben van ugyan inzulin, ám szervezetük nem reagál rá megfelelően. A 2-es típusú diabétesz az USA-ban 18-20 millió embert érint.

A jelenlegi vizsgálat során a kutatók a világon elsőként tesztelték, hogy a leptin gén egyetlen injekciója a diabéteszes kómában lévő inzulin-hiányos egerekbe és patkányokba vajon képes-e visszafordítani a súlyos állapotot és elkerülhető-e az állatok pusztulása. A leptin gént kapó állatok nagy mértékű leptin termelésbe kezdtek, amely az 1-es típusú cukorbetegség minden mérhető következményét visszafordította, beleértve a súlycsökkenést, a hyperglikémiát és a ketoacidózist, egy potenciálisan végzetes állapotot, amely akkor alakul ki, mikor a szervezetben nincs elegendő inzulin az alap anyagcsere működéséhez. A hatás nagy részéért a magas glukagon szint teljes gátlása volt felelős, közölte Dr. Xinxin Yu, belgyógyász és a vizsgálat elsőszerzője.

„Ezek az állatok már tényleg a halál küszöbén álltak.”- közölte Dr. Yu. „Ám ha leptin gént adtunk nekik, a végstádiumban lévő rágcsálók két hét alatt visszanyerték egészségüket bármely más kezelés nélkül.”

Dr. Unger szerint túl korai lenne kijelenteni, hogy a leptin a jövőben helyettesítheti az inzulint a cukorbetegség kezelésében, ám ez a vizsgálat bebizonyította, hogy a leptin képes az inzulin egyes feladatainak ellátására hosszabb időn keresztül. A beadott inzulin biológiailag csupán három-négy órán keresztül aktív.

„Azt remélem, hogy a leptin egy bizonyos esetben válhat adhatóvá – a glukagon gátlására például – és az inzulin pedig egy másik esetben. Vagy az is elképzelhető, hogy létezik egy harmadik szer is.”- közölte Dr. Unger. „Hatalmas előrelépés lenne, ha létezne egy szájon át szedhető szer a glukagon gátlására, injekciók nélkül.”

Dr. Yu szerint a kutatócsoport hipotézise, hogy a leptin nemcsak a glukagon májra gyakorolt hatását gátolva veszi fel a küzdelmet a diabétesszel, hanem az IGF-1 (inzulin-szerű növekedési faktor-1) inzulin-szerű hatásait is serkenti. Az IGF-1 a növekedést serkentő és az inzulint utánzó hatású hormon.

„Amikor egy gyermeknél 1-es típusú diabétesz alakul ki, növekedésük akadályozott, míg nem kapnak inzulint.”- magyarázta Dr. Unger. „Ugyanez igaz az egerek esetében is. Ugyanakkor azt találtuk, hogy ha egy cukorbeteg patkány nem kap inzulint és leptintermelővé tesszük, növekedése szinte helyreáll.”

„Míg a kezelt állatok vércukorszintje idővel emelkedett, hyperglikémiájuk (magas vércukorszintjük) folyamatosan az emelkedett, kezelés-előtti szintek alatt maradtak. A kezeletlen rágcsálók másrészt viszont két-három napon belül elpusztultak. A kutatók a kezelt rágcsálókat 25 héten át követték nyomon.

A további lépesek további, lehetséges glukagon-gátlók és a leptin klinikai kipróbálásának vizsgálatai lesznek a következő évben.