Lehetőségek a mellrák kezelésében

Ez azért lehetséges, mert a koncentrált kezelés során, amelyet részleges mell-besugárzásnak neveznek, a sugárzás csak a mell egy kis részét érinti. Ez a terület azonban nagymértékű sugárzásnak van kitéve, és így a mögötte található egészséges szív- és tüdőszövetek is károsodhatnak. A normál terápia bár hosszabb ideig tart, de a dózis kisebb az egyes kezelési alkalmaknál.

„Az új eredmények fényében figyelembe kell vennünk a két terápia közti különbségeket, hiszen mind a kettőnek megvannak a maga előnyei és veszélyei” – nyilatkozta Dr. Laura Vallow, kutatás egyik vezetője. A kutatás eredményeiről elsőként az ‘American Society for Therapeutic Radiation and Oncology’ nevű szervezet éves találkozóján számoltak be.

„Eredményeink szerint a konzervatív kezelési eljárás egyáltalán nem olyan káros az egészséges szervekre, mint azt ezt megelőzően gondoltuk, de sajnos az is kiderült, hogy a részleges mell-besugárzás is károsan hat a páciens szervezetére” – nyilatkozta Dr. Vallow.

A tudósok ezért most egy országos felmérést végeznek, amely során a két eljárás-teljes mell-besugárzás (WBI) és részleges mell-besugárzás (PBI)-hatásait vizsgálják, kora stádiumban lévő mellrákos betegeken, akiknél az orvosok lumpektómiát végeztek (a daganatos szövetek eltávolítása).#img1#

Az orvosok remélik, hogy a rövidebb ideig tartó, koncentráltabb sugárterápia legalább annyira hatékony, mint a hosszabb ideig tartó kezelés, ekkor ugyanis sok nő megmenekülhetne a masztektómiától (az egész mell eltávolítása). „Sok nő azért választja a masztektómiát, mert így megmenekülhet a heteken át tartó sugárkezeléstől – nyilatkozta Dr. Vallow – ha azonban az eredmények hasonlóak, akkor a kevésbé drasztikus megoldás is célravezető lehet.”

A kutatók elsősorban a két terápiás módszer egészséges szövetekre gyakorolt hatását vizsgálják. „A végső cél az, hogy a sugárkezelés során az egészséges szöveteket minél kevesebb káros sugárzás érje.”

A projekt első felében 25 páciens adatait vizsgálták meg. Kiderült, hogy a PBI-vel kezelt betegek tüdeje bár nagyobb sugárdózist kapott, mint a WBI-s betegeké, de tüdejüknek csak kisebb része károsodott, a koncentrált sugarak miatt.

„A betegek nagyobb sugárterhelésnek vannak kitéve a részleges besugárzás során, de annak koncentráltsága miatt kisebb területek károsodnak, mint a normál terápia során” – magyarázza Dr. Vallow.

A kutatók megvizsgálták a szívszövetek károsodását is azokban a betegekben, akiknek bal mellén már elvégezték a lumpektómiát. Azokban az esetekben, amikor a daganat a mell közepén helyezkedett el, a kutatók ugyanannyi sugárszennyezést találtak mind PBI, mind WBI esetében. A hónaljhoz közelebb lévő daganatok esetében azonban a részleges besugárzás során szinte egyáltalán nem sérült az egészséges szívszövet.

„Ez a kutatás nagyon fontos a sugárterápia jövőjét illetően” – foglalta össze Dr. Vallow – „Sok szenvedéstől és fájdalomtól kímélhetjük meg a betegeket, ha jobban megvizsgáljuk a lehetőségeket.”