Legyen óvatos! Ez növeli a diabétesz kockázatát

A szívfrekvenciát a szimpatikus idegrendszer szabályozza, amely az idegsejtek általunk akaratlagosan nem befolyásolhatóan működő hálózata a szervezetben. Hatással van a vastagbélre, az erekre, a pupillatágulásra, az izzadásra és a vérnyomásra is.

Az American Journal of Hypertension legfrisebb kiadásában japán kutatók arról számolnak be, hogy a percenkénti 80 ütést meghaladó nyugalmi szívfrekvencia esetében nagyobb valószínűséggel alakul ki inzulinrezisztencia, diabétesz és szív-érrendszeri betegségek.

Ez a vizsgálat volt az egyik első, amely a magas szívfrekvenciának a szervezet anyagcseréjére gyakorolt hatását kutatta. 614 résztvevőt követtek nyomon 20 éven át. A résztvevőket négy csoportba osztották: a 60 alatti, a 60-69, 70-79 közötti és a 80 feletti szívfrekvenciájú egyénekre.#img1#

A 60 alatti szívfrekvenciájúakhoz képest a 80 felettieknek 1,34-szer nagyobb az esélyük az elhízésra, 1,2-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki náluk inzulinrezisztencia és 4,39-szer nagyobb valószínűséggel lesznek cukorbetegek.

„Ezek a felismerések olyan mechanizmust jeleznek, amely segíthet megmagyarázni, hogyan kapcsolódik egymáshoz az elhízás és a szimpatikus idegrendszer. Ezáltal érthetőbbé válhat szerepük a szívrohamban és a stroke-ban, amelyek világszerte vezető halálokok.”- közölték a kutatók, akik szerint a fokozott idegi aktivitás vezethet az elhízáshoz, mivel csökkenti a szervezet által elégetett zsír mennyiségét.