Legyen óvatos! Ez a baktérium rákot okoz!

Ezek a melléktermékek a DNS károsítása mellett a vastagbélráksejtek és az immunrendszer jeltátvivő-útvonalait is befolyásolják. A kutatás a Oklahoma City-i Veterán Egészségügyi Központban zajlott Mark Huycke professzor vezetésével, és az eredményekről a Journal of Medical Microbiology októberi számában olvashatunk. A szervezet több baktériumot tartalmaz, mint ahány ember valaha élt a földön, sőt a vastagbél baktériumainak száma felülmúlja a testünkben található sejtek mennyiségét is. A tudósok egyre többet tudnak meg ezekről a baktériumokról, és bizony már évtizedek óta gyanítják, hogy a bélbaktériumoknak szerepük lehet a sporadikus rák kialakulásában.

Az egyik ilyen a bélben normálisan is előforduló baktérium az Enterococcus faecalis, mely túléléséhez két anyagcsere-folyamatot is végrehajt: fermentál és lélegzik. A fermentáció (erjedés) során oxigén tartalmú szuperoxid szabadul fel, mely károsítja a DNS-t. Dr. Huycke és munkatársai azt vizsgálták, hogy hogyan reagálnak a vastagbélsejtek egy olyan – egyébként normálisan is a bélben található – baktériumra, mely károsíthatja a DNS-t. #img1#

Megállapították, hogy a baktérium által felszabaduló szuperoxid erős immunreakciót indít el, valamint megváltoztatja a bélsejtek növekedését és osztódását, sőt, növeli a rákkal összefüggésben hozott gének aktivitását. Az is kiderült, hogy az E. faecalis 42 olyan gén aktivitását befolyásolta, mely a belet bélelő hámsejtek életciklusának és pusztulásának szabályozásában vesz részt. A kutatók feltevése szerint a baktérium újfajta módszerrel bírja rá a vastagbélsejteket a rákos átváltozásra méghozzá a fermentáció során.

A rák csaknem mindig a vastagbélben kezdődik, ahol baktériumok milliói élnek közvetlen kontaktusban a belet bélelő sejtekkel. Ezek a baktériumközösségek rendkívül komplexek, tanulmányozásuk bonyolult feladat. Most először bizonyították, hogy egy normális bélbaktérium károsítja a DNS-t és megváltoztatja a génszabályozást, ami akár rákhoz is vezethet. Egyes szakértők szerint más baktériumok is hasonló hatásúak lehetnek, éppen ezért jelenleg is folyamatban van például az Escherichia coli egyik típusának vizsgálata.