Láthatatlan daganatsejtek

Dr. Wilfred Jefferies professzor munkatársaival felfedezte, hogy a daganat áttétek egy kromatin remodelling nevű folyamat során láthatatlanná tud válni az immunrendszer számára. A folyamatot több rosszindulatú daganat, többek között a petefészekrák, méhnyakrák, prosztatarák és malignus melanoma esetében is megtalálták, azonban az emlőrák és a tüdőrák esetében különösen nagy aktivitásúnak bizonyult.

A sejten belül az emberi DNS kromatinként, hisztonok segítségével összecsomagolt formában van jelen. A kutatók most azt fedezték fel, hogy daganatsejtek esetében megváltozik a kromoszómák szerkezete, mégpedig a hisztonok eltérő kapcsolódása miatt. Ennek következtében lecsökken az MHC I receptorok száma a sejtek felszínén, melyek az immunrendszer számára biztosítanák a felismerést. Mivel az immunrendszer az MHC molekulák által mutatott fehérjedarabok segítségével ismeri fel sajátnak vagy idegennek az adott sejtet, a receptorok nélkül nincs olyan jel, mely beindítaná az immunrendszer támadását a daganatsejt ellen.

„Felfedezésünk végre megadhatja a választ arra a közel húsz éve fennálló kérdésre, hogy miként képes a daganatsejt kijátszani az immunrendszert. Reméljük, hogy a kapott eredmények alapján öt-tíz éven belül olyan kezelési módot fogunk találni, mely lerántja a daganatsejtek láthatatlanná tevő leplét.” – bizakodott Jefferies professzor.