Kurkuminnal a daganatos sejtek ellen

Dr. Subhash Chauhan és Dr. Meena Jaggi, a Sanford Kutatóintézet és a Dél-Dakota Egyetem kutatóival azt találták, hogy a nagyon kicsi (100 nanométernél kisebb) átmérőjű nanorészecskék segítségével még jobb hatást lehet elérni.

„A daganatos terápia hatékonyságának javítására és a toxikus hatások mérséklésére jó módszer a növényi vegyületek, például a kurkumin segítségével végzett érzékenyítés” – mondták el a szerzők. „A kurkumin azonban rosszul szívódik fel, ez gátat szab hatékonyságának. Kifejlesztettünk egy nanorészecske-rendszert, a Nano-CUR-t, hogy növeljük a hozzáférhetőséget, továbbá a kurkumin daganatos sejtekbe történő bejutását.”

A kutatók a nanorészecske-rendszert terápiarezisztens petefészekrák-sejteken tesztelték és elsőként sikerült kimutatniuk, hogy az előkezelés segítségével csökkenthető a kemoterápiás ciszplatin, továbbá a besugárzás daganatnövekedést gátló dózisa. „A nanorészecske-mediált kurkuminbevitel tovább javítja majd az érzékenyítést és a terápiás lehetőségeket” – magyarázta Chauhan. „Ez egy olyan új módszer, amelyet mind a pre-klinikai állatkísérletes modellekben, mind a jövőbeni klinikai vizsgálatokban alkalmazni lehet majd.”