Közvetlen összefüggést mutattak ki az elhízás és a szívbetegség között

A testtömeg-index (BMI – body mass index) a testmagasság és a testsúly mérésén alapul. A 18,5 és 24,9 pontos BMI normális testsúlynak számít, a 30 feletti BMI elhízást jelez. A kettő közötti tartományba a túlsúlyosak tartoznak.

A tanulmány során a kutatók több mint 75 ezer koppenhágai lakost vizsgáltak, és kimutatták, hogy a magas BMI értékkel rendelkezők esetében 26 százalékkal magasabb a szívbetegség kialakulásának kockázata. További genetikai és egyéb információk alapján végzett elemzéssel azt is kimutatták, hogy a BMI 4 pontos növekedése 52 százalékkal növeli a szívbetegség kockázatát.

Borge Nordestgaard, a Koppenhágai Egyetemi Kórház kutatója elmondta, hogy korábban megfigyeléses vizsgálatok is alátámasztották a szívbetegség és az elhízás összefüggését, ez azonban nem elegendő a közvetlen összefüggés bizonyításához. Az elhízottak olyan közös jellemzőkkel vagy életmóddal rendelkezhetnek, amelyek a szívet és a testsúlyt is befolyásolhatják. Vagy az ok fordított is lehet, vagyis a beteg szív okozhatja az elhízást, nem pedig fordítva.

A PLoS Medicine májusi számában publikált tanulmány társszerzője, Dr. Nicholas Timpson, a Bristoli Egyetem kutatója úgy véli, az elhízás terjedését tekintve ezek az eredmények kulcsfontosságúak lehetnek a közegészségügy javítása szempontjából. A kutatás azt bizonyítja, hogy az életmód a BMI értéket befolyásoló változtatásával csökkenthető a betegség kialakulásának kockázata.