Kovács József: „Hinni kell a gyógyulásban!”

Tud a családjában, rokonságában olyanról, aki önhöz hasonlóan daganatos betegségben szenvedett?

– Nagycsaládban nőttem fel, heten voltunk testvérek, ebből 5-en ma is élünk. Édesapám is daganatban halt meg, édesanyámat agyvérzés vitte el. Valószínű, hogy édesapámtól örököltem a hajlamot erre a betegségre, 65 éves korában halt meg gégerákban.

Voltak olyan szokásai, káros szenvedélyei, amelyek előidézhették betegségét?

– Igen, dohányoztam és 15 évig és fogyasztottam alkoholt, de 1987 óta már egyáltalán nem iszom. Nem éltem soha stresszesen, nyugodt embernek tartom magam.

Fel tudja idézni azt a napot, amikor megtudta, hogy beteg?

– 1998-ban októberében diagnosztizálták a vastagbél rákot. A Kistarcsai Kórház belgyógyásza és sebész szakorvosa állapította meg. Ugyanolyan nap volt mint a többi, de a hír teljesen letaglózott. Nem nagyon tudtam elhinni.

Milyen emlékei vannak a kezelésről?

– Sugárkezelést kaptam műtéti helyre, az első beavatkozás 1998. októberében történt, november 11-én a sugárkezelést követően megműtöttek. Ezt követően 6 hónapig infúziós, kemoterápiás kezelést kaptam, havonta 1 héten, 5 alkalommal. Mivel az orvos véleménye az volt, hogy további gyógyszeres kezelést nem igénylek, ezért alternatív gyógymódként combuka teát ittam másfél éven keresztül, majd két éven át aloe vera berry gélt, gránát alma kivonatot, fokhagyma készítményt fogyasztottam.

Hogyan érezte magát a kezelések alatt?

– A negyedik és ötödik kezelést követően hányingerem volt, egyfajta undor érzés, de ez a kezelések befejezésével megszűnt.

Változtatott-e az életvitelén a betegség felismerését követően? Ha igen hogyan?

– Talán annyiban, hogy jobban odafigyelünk a kikapcsolódásra. A feladataim ugyanúgy elvégeztem. Az élettársammal gyakran utazunk, pihenünk, kikapcsolódunk.

Minek köszönheti a gyógyulását, mit tud tanácsolni más betegeknek?

– A kezeléseken kívül sokat köszönhetek élettársamnak, a családomnak, az unokáimnak és a pozitív hozzáállásnak. Ez utóbbit tanácsolom másoknak is. Pozitívan kell gondolkozni és hinni kell a gyógyulásban. Persze nagyon fontos, hogy minden évben menjenek el kontrollra. Tartsák be az orvos által előírtakat és minden vizsgálatra menjenek el.

A betegszoba.hu várja olyan emberek jelentkezését, akik daganatos betegségekből gyógyultak fel és készek őszintén beszélni gyógyulásokról. Jelentkeni az info@betegszoba.hu e-mail címen lehet szerkesztőségünk munkatársainál.