Koleszterinszűrés már 15 hónapos korban

A betegség ezerből két embert érint, és nekik az LDL (úgynevezett rossz) koleszterinjük magas, amely az egyik legfontosabb kockázati tényező a szívkoszorúserek betegségeiben. A koleszterin-csökkentő kezelés segít, de egyelőre még tisztázatlan, mikor is érdemes elkezdeni a szűrést. A londoni Barts és Mária Királynő Orvosi- és Fogorvosvosi Egyetem munkatársai 13 tanulmány adatait elemezték, melyekbe összesen 1,907 beteget és 16,221 kontrollt vontak be.

A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a legmegfelelőbb időpont a szűrésre a korai gyerekkor (1-9 év között). Ekkor az esetek 88 százaléka kiszűrhető, még újszülött és fiatal felnőtt korban ez az arány sokkal rosszabb. Javaslatuk szerint a szűrést legpraktikusabban 15 hónapos korban a rutin védőoltásokkal együtt kellene tartani. Ekkor ugyanis a szülők még fogékonyak arra, hogy részt vegyenek gyermekük későbbi betegségeinek megelőzésében, és talán az egész családra kiterjedő prevenciós stratégiát is hajlandók elfogadni.

Az érintett gyermekek szüleit is meg kell vizsgálni, és náluk azonnal, míg a gyerekeknél a felnőttkorban lehet elkezdeni a terápiát. A megelőzési program lehetővé teszi, hogy egyszerre két generációt szűrjenek, megelőzve ezzel a korai koszorúér-betegséget csaknem minden érintettben.