Köldökzsinór vérből szívbillentyű

Ha egy gyermek rosszul működő szívbillentyűvel születik, amelyet nem lehet sebészi úton helyreállítani, akkor állati vagy emberi szövet átültetésére vagy mesterséges billentyű beültetésére szorulhat. Ezek a módszerek életmentőek lehetnek, de nem képesek növekedni a gyermek fejlődésével párhuzamosan, így további sebészi beavatkozások is szükségesek a kinőtt billentyűk cseréjére. Az állati szövet idővel merevebbé válik és kevésbé tartós, mint az emberi billentyű, a műbillentyűvel rendelkező gyermekeknek pedig állandó véralvadásgátló kezelésben kell részesülniük.

„Elképzeléseink szerint, ha a születés előtti vizsgálatok szívfejlődési rendellenességet mutatnak, a köldökzsinór vér őssejtjeiből szívbillentyűt kellene készíteni, ami bármikor készen állhat, ha a gyermeknek szüksége van rá” – mondta dr. Ralf Sodian, a tanulmány szerzője, a Müncheni Egyetemi Kórház szívsebésze.   #img1#

A kutatócsoport tagjai köldökzsinór vérből nyert őssejteket használtak, amelyeket fagyasztással konzerváltak. 12 hét elteltével egy olyan szívbillentyűt formáló vázra juttatták az őssejteket, amely biológiai úton lebomlik és laboratóriumi körülmények között növekedésre késztették őket. A sejtek benőtték a vázat és egy szövetréteget képeztek. Jelzőmolekulákkal igazolták, hogy a fehérjéket és egyéb molekulákat megfelelő arányban tartalmazó szív- érrendszeri szövet nőtt a laboratóriumban.

Számos kérdés vár még megválaszolásra, többek között ki kell majd választani az optimális váz anyagot, előkezelni kell majd a billentyűket, hogy azok a beültetés után megfelelően működjenek. „Ez a módszer ideális szívbillentyű pótlási lehetőséget jelenthet, ami együtt tud nőni a beteggel, szükség szerint képes változtatni az alakját és a beteg élete végéig tarthat” – mondta dr. Sodian.