Kokain, a csendes gyilkos

A mostani kutatásban összesen 30 visszaeső kokainhasználó vett részt, akik mind az utolsó droghasználatot követő 48 órában kezdték meg a drog rehabilitációs programot. Az átlagosan 37 éves önkéntesek 12 éven keresztül körülbelül napi 5,5 gramm kokaint fogyasztottak.

Leggyakrabban orron keresztül, felszippantással használták a kokaint, de 10-en intravénásan, ketten pedig cigaretta formájában (crack) fogyasztották a drogot. A résztvevők fele más, függőséget okozó anyagot is rendszeresen fogyasztott, leggyakrabban heroint és alkoholt, minden ötödik pedig hepatitis C vagy HIV fertőzött volt.

A szívfunkciók minden kokainhasználónál rendben voltak, de 12-en lokalizált abnormalitásokat mutattak, 83 százalékuknak szerkezeti eltéréseik voltak, 47 százalékuknak pedig ödémás (duzzadt) volt az alsó bal szívkamrájuk. Az ödéma különösen gyakori a kemény drogosoknál.

A kutatók ezen kívül a függők 73 százalékánál szívszöveti fibrózist is kimutattak, ami apró szívrohamok, vagy toxikus sérülés eredménye lehet. Az ödéma a legtöbb esetben kezelhető, a fibrózis azonban visszafordíthatatlan károsodást jelent. Ötből egy kokainfüggő boncolásakor egyértelműen kimutatható a szívizom gyulladása, más néven a miocarditis. A 45 évesnél fiatalabb betegeknél pedig a nem halálos szívrohamok negyedéért a rendszeres kokainfogyasztás a felelős.

A kutatás részletes leírása a Heart című szaklap június 21-i számában olvasható.