Kockázatos lehet a biológiai óránk felborulása

A FASEB Journal című orvostudományi szaklap legutóbbi számában publikált tanulmányban egereken tesztelték a normális bioritmus felborulásának és az alvásmegvonásnak az egészségügyi következményeit, és arra a megállapításra jutottak, hogy akár súlyos betegségek kialakulásához is vezethet a 24 órás bioritmusunk megzavarása.

”Rendkívül fontos figyelembe vennünk és szem előtt tartanunk a belső biológiai óránk ritmusát, mivel ennek felborulása komoly egészségügyi kockázatokkal jár. Már Seneca is megmondta az ókorban, hogy a természet szerint kell élnünk (secundum naturam vivere)” – nyilatkozta Dr. Claudia Coomans, a holland Leideni Egyetem Molekuláris Sejtbiológiai Laboratóriumának kutatója, a tanulmány szerzője.

A kutatás során Dr. Cooman és munkatársai a kísérleti egereket folyamatos fényhatásnak tették ki, amivel megzavarták az egerek normális belső óra funkcióit, mivel képtelenek voltak kipihenni magukat. A kutatók megfigyelték, hogy az egerek belső órája fokozatosan degradálódni kezdett, mire végül elértek egy olyan állapotba, amely normális esetben csak az öregedés során következik be. Az egerek végül teljesen elvesztették a 24 órás bioritmusukat az energia metabolizmus és az inzulinérzékenység tekintetében, ami elhízáshoz és cukorbetegség kialakulásához vezethet, mondta Dr. Gerald Weissman, a FASEB Journal főszerkesztője.