Klónozott T-sejtekkel irtják a bőrrákot

Az előrehaladott melanóma (a bőrrák festéksejtes formája) újfajta kezelési módja hatására a beteg hosszú gyógyulási folyamaton esett át. A kezelés során a páciens saját, klónozott betegség-pusztító T-sejtjeit használták fel – közölte Cassian Yee, a New England Journal of Medicine szakfolyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője.

Yee és munkatársai a Fred Hutchinson Rákkutató Központ klinikai kutatási részlegében CD4+ T-sejteket, egyfajta fehérvérsejtet távolítottak el egy 52 éves férfiból, akinek melanómája az ágyéki nyirokcsomójáról átterjedt az egyik tüdejére. A melanóma már előrehaladott állapotban volt, négyes stádiumban.

A kifejezetten a melanóma ellen harcoló T-sejteket a laboratóriumban módosították és felszaporították, aztán mintegy ötmilliárd sejtet juttattak a betegbe, aki semmilyen más kezelésben nem részesült. Két hónap múlva egyetlen tumort sem találtak a beteg szerveinek vizsgálata során. És azóta két éve daganatmentes – közölte Yee.

„Meglepődtünk ezeknek a CD4 T-sejteknek a tumor-elleni hatásán és a válasz időtartamán” – nyilatkozta Yee. „E beteg esetében sikerrel jártunk, de a terápia hatékonyságánek megerősítése érdekében szélesebb körű vizsgálatra lesz szükség.”

Ez volt az eddigi legelső eset, amely azt mutatja, hogy a beteg saját immunrendszeréből származó klónozott sejtek sikeresen felvehetik a harcot a bőrrák ellen. Amennyiben a további vizsgálatok megerősítik a módszer hatékonyságát, a tanulmány szerint a késői stádiumban lévő bőrrákban szenvedő betegek körülbelül 25 százaléka esetében lehetnek alkalmazni.

A beteg saját immunrendszerének felhasználása a rák elleni harcban, melyet immunoterápiának neveznek, fejlődésben lévő kutatási terület, melynek célja, hogy a standard kemoterápiánál és sugárkezelésnél kevésbé mérgező rákkezeléseket fejlesszen ki.

Világszerte körülbelül 160 000 melanómás esetet mutatnak ki évente, amely különösen a rendkívül napos területeken élő fehér férfiakat érinti. Bár többnyire a bőrt támadja, ritka esetekben a szemben és a belekben is megjelenhet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente körülbelül 48 000 ember hal meg melanómában.