Kivédhető a cukorbetegség legsúlyosabb mellékhatása?

A lábfekély fájdalmas elváltozás, amely további fertőzésekhez vezethet és a legrosszabb esetben akár amputációra is szükség lehet, ha nem kerül sor megfelelő kezelésre.

A diabétesz egyik hatásaként idegkárosodás is kialakulhat, ami csökkentheti a cukorbetegekben annak a képességét, hogy érzékeljék, amikor valamilyen sérülést szenvednek. Ezen túlmenően a cukorbetegség lassítja a sebgyógyulást, és szervezetnek a fertőzésekkel való megküzdését. Az előbbi tényezők azok, amelyek miatt a cukorbetegeknél könnyen kialakulhat lábfekély.

A lábfekély olyan nyitott sebeket jelent, amelyek a talp elülső részén, vagy a nagylábujj alatt alakulnak ki – megjelenésük oka a láb érintett területére helyezkedő, ismétlődő nyomás. A fekélyek piros, kráterszerű sebek, mélységük változó, a sekélyebbtől akár a csontig hatoló méretű is lehet.

A komoly probléma ugyanakkor elképesztően egyszerűen megelőzhető. A titok a megfelelő lábhigiénében, azaz a napi lábmosásban, valamint a helyes méretű cipő viselésében rejlik.