Kiújulhat a cukorbetegség a fogyasztó műtét elvégzése után is

A gyomor-bypass műtét során a fogyás érdekében csökkentik a gyomor űrtartalmát. A mostani kutatás során a tudósok 72 túlsúlyos, kettes típusú cukorbetegségben szenvedő és 2000 és 2007 között Roux-en-Y gyomor-bypasson átesett beteg állapotát kísérték figyelemmel.

A műtétet követően a betegek 92 százalékánál (66 páciens) a cukorbetegség visszahúzódását figyelték meg a kutatók, de 14-nél (21 százalék) már az ötéves megfigyelési periódus közben visszatért a betegség.

A relapszus nélküli páciensek a műtétet követően többet vesztettek a súlyukból és alacsonyabban tudták tartani súlyukat a megfigyelési periódus idején, mint azok, akiknél visszatért a diabétesz. A műtétet megelőző testtömegindex-különbségek a megfigyelések szerint nem játszottak szerepet a betegség visszatérésében, az azonban kiderült, hogy minél régebb óta szenvedett a diabétesztől a műtétet megelőzően valaki, annál nagyobb volt az esélye a remisszióra. Az öt évnél régebb óta cukorbeteg pácienseknél ez 3,8-szeres esélyt jelentett.

”A fogyasztó műtétet tehát jobb minél korábban elvégeztetni, különösen a cukorbetegségben szenvedőknek” – nyilatkozta Dr. Yessica Ramos, az arizonai Mayo Klinika belgyógyász rezidense.

A vizsgálati eredményeket Houstonban, az Endokrin Társaság múlt szombaton megrendezésre került éves gyűlésén ismertették a kutatók.