Kiszűri a bőrrákot az új iPhone alkalmazás

A Michigan Egyetem által kifejlesztett ingyenes iPhone alkalmazás a felhasználók számára lehetővé teszi, hogy telefonjuk kamerája segítségével felismerjék magukon a bőrrák korai jeleit. A program révén minden apró bőrelváltozás kiszúrható, sőt a felhasználó még emlékeztető üzeneteket is kérhet, hogy időnként újra ellenőrizze bőre állapotát.

Amint arról Michael Sabel, a Michigan Egyetem Orvosi Karának sebésze beszámolt, a teljes test feltérképezése révén könnyen kideríthető, hogy mekkora esélye van valakinek a melanóma kialakulásának. Eddig ehhez hivatásos fényképészre volt szükség, amit nem mindig fedezett a biztosító, ráadásul sok kellemetlenséggel is járhatott. Most, hogy sokan saját digitális kamerával rendelkeznek telefonjukon, mindez akár otthon is nyugodtan elvégezhető.

2009-ben csak az Egyesült Királyságban közel 12 000 melanómás beteget diagnosztizáltak, és 91 000-nél is több egyéb típusú bőrrákot vettek kezelésbe. Az Egyesült Államokban évente kétmilliónál is több embernél mutatják ki a bőrrák valamelyik típusát, közülük közel 50 000-nél a legveszélyesebb fajtát, a melanómát. Magyarországon minden évben körülbelül 1700 új melanómás esetre derül fény. A rendszeres szűréssel még időben felismerhetőek ezek a bőrbetegségek, ami nagyban hozzájárul a sikeres gyógyuláshoz.

Az új iPhone alkalmazás a felhasználót abban segíti, hogy 23 fénykép segítségével egész testét tetőtől talpig felmérje. Ezek a képek azután elraktározódnak, hogy később az újonnan készültekkel összevetve könnyen észrevehető legyen, ha valamilyen elváltozás történt a bőrön. Ha új anyajegy jelenik meg vagy egy korábbi anyajegyen változás történt, a kép azonnal megosztható egy bőrgyógyásszal, aki el tudja dönteni, szükség van-e biopsziára.

A szakemberek mindenki számára javasolják a bőr rendszeres önvizsgálatát, de a világos bőrű és könnyen leégő típusoknak, illetve azoknak, akiknél a családban már fordult elő melanóma, különösen ajánlott a rendszeres szűrés.