Kísérleti stádiumban a rák lehetséges ellenszere

A közelmúltban megjelent két különböző tanulmány az imetelstattal kapcsolatos kísérletekről és eredményekről a Clinical Cancer Research nevű szaklap januári számában, valamint az International Journal of Cancer weboldalán, melyekben azt állítják, hogy sikeresen alkalmazták a készítményt glioblasztómában szenvedő rágcsálókon és embertől származó prosztata rákkal fertőződött sejteken.

A Texas-i Egyetem kutatói vizsgálták a gyógyszer hatásmechanizmusát és azt tapasztalták, hogy míg a legtöbb szernek nem sikerül a véráramból az agyba jutnia, ez a szer sikeresen átjut az akadályokon. Az imetelstat közvetlenül a rákos sejtek osztódását szabályozó mechanizmusokat célozza meg, blokkolja a telomeráz nevű enzim aktivitását, és ez által meggátolja a rák terjedését a szervezetben. A szert jelenleg klinikai vizsgálati szakaszban tesztelik mellrák, tüdőrák és leukémia esetében.

Az imetelstathoz nagy reményeket fűz az orvos társadalom, mivel a kutatási eredmények igen bíztatóak. Ezek alapján jelenleg úgy tűnik, hogy a kiegészítő kezelésekkel együtt hatékony gyógymóddá válhat majd a szer a rákos megbetegedéseknél.