Kísérleti stádiumban a hordozható agyhűtő eszköz

Az első, még nagyobb agyhűtő berendezéseket már egy ideje használják a nagy-britanniai kórházak kardiológiai osztályán, de a hordozható készüléket most először a Londoni Légimentők földbázisú mentőautóiban kezdik el használni.

”Jó ideje tisztában vagyunk vele, hogy a páciens gyors lehűtése röviddel a szívinfarktus után nem csupán a túlélés esélyeit növeli meg jelentős mértékben, de az agykárosodás kockázata is komoly mértékben csökken az időben elkezdett lehűtés következtében” – nyilatkozta Dr. Richard Lyon, a Londoni Légimentők munkatársa.

”Az elmúlt tíz évben elterjedt az a módszer, hogy a kórházba szállítást követően a lehető leghamarabb hűteni kezdték szívinfarktuson, vagy stroke-on átesett pácienseket, de mi képesek vagyunk közvetlenül a szívműködés és légzés újraindítása (CPR) után elkezdeni a páciens agyának hűtését, és ezzel jelentősen megnöveljük a beteg túlélési esélyeit” – mondta Dr. Lyon.

A kaliforniai bázisú Benechill vállalat által kifejlesztett eszköz úgy fejti ki hatását, hogy műanyag csövek segítségével az orrlyukakon keresztül hideg levegőt pumpál a páciens szervezetébe, ezáltal lehűti a testet és az agyat, ismertette az eszköz működését Dr. Lyon.