Kínos a mellrákszűrés?

A Gateshead Alapítványi Érdekszervezet kutatói vizsgálataik során számos, a fókuszcsoportba tartozó nővel beszélgettek, akik a legfőbb visszatartó okként, ami miatt nem szívesen mennek el orvoshoz még akkor sem, ha esetleg valami elváltozást találnának a mellükben, a félelmet, a szorongást és a szégyenérzetet sorolták fel. Néhány esetben az indokok között szerepelt az is, hogy úgy gondolták, velük nem történhet meg, hogy rákosak lesznek. Alaposabb kutatások után az is kiderült, nagyon kevesen vannak tisztában azzal a ténnyel, miszerint a mellrák kockázata a kor előrehaladtával megnő, ráadásul a legtöbben a betegségnek csupán két tünetét tudták felsorolni.

Julie Tucker, a tanulmány vezető szerzője úgy véli, az eredmények alapján igen sok teendő van még a mellrákszűréssel kapcsolatos felvilágosítások terén. El kell érni, hogy a háziorvosok, nővérek és egészségügyi dolgozók beszélgetést kezdeményezzenek a náluk megjelenő nőkkel az emlőszűrés előnyeiről, továbbá az önvizsgálat mikéntjéről is.

”Fontos eloszlatni a mellrák körüli tévhiteket is, mivel sokan még ma is úgy hiszik, a diagnózis egyenlő a halálos ítélettel, pedig egyre több nő éli túl a betegséget. Minél korábban mutatják ki valakinél a mellrák meglétét, annál nagyobb az esélye a túlélésre, ezért senkinek sem lenne szabad félelemből kihagynia a rendszeres mammográfiai szűréseket” – fejtette ki Tucker.

Dr. Jane Cope, az Érdekszervezet igazgatója hozzátette, hogy a mostani kutatás azért is igen jelentős, mert évente 48 000-nél is több nőnél diagnosztizálnak mellrákot, akik közül nagyjából minden negyedik életét veszti a betegség következtében.

A mellrák tünetei között szerepelnek a mellben jelentkező szokatlan csomók vagy keményedések, a mell vagy a mellbibmó méretének vagy formájának megváltozása, ha a mellbimbó befelé kezd fordulni vagy vér szivárog belőle, illetve a hónaljban jelentkező duzzanat vagy kinövés is.