Kimutatja a HIV vírust az új, olcsó teszt

A fejlesztők, az Imperial College London kutatói azt állítják, hogy az eszköz a HIV és más betegségek szélesebb körű szűrését teszi majd lehetővé a világ olyan részein, ahol más módszereket nem tudnak megfizetni. A prototípust, amely további fejlesztésre szorul, részletesen a Nature Nanotechnology szaklapban mutatták be.

A tesztet egy bizonyos betegség vagy vírus egyedi kézjegyére, például a HIV felszínén lévő egyik fehérjére lehet konfigurálni. E jelző jelenléte megváltoztatja egy kémiai reakció lefolyását. Ha tehát a marker jelen van, az eredmény kék, ha pedig nincs jelen, vörös. A kutatók szerint ez lehetővé teszi, hogy az eredmények ”szabad szemmel” is láthatóvá váljanak.

Molly Stevens professzor elmondta, a módszert abban az esetben lehet hatékonyan alkalmazni, amikor a célmolekula rendkívül kis mennyiségben fordul elő. Fontos például az ultra-alacsony koncentráció kimutatása a rák kiújulásának szűrésére a daganat eltávolítása után, de az olyan HIV-fertőzött betegek szűrését is segíti, akikben olyan alacsony a vírusterhelés, amit a hagyományos módszerekkel nem lehet kimutatni.

A fejlesztők azt állítják, hogy tesztjük tizedannyiba kerül majd, mint a jelenleg használatban lévő szűrővizsgálatok, ami főként azokban az országokban jelent majd sokat, ahol a rendelkezésre álló eszközöket nem tudják megfizetni. A korai tesztelésből eddig az derült ki, hogy a szűrővizsgálat kimutatja a HIV és a prosztatarák markereit, de a klinikai alkalmazáshoz további, szélesebb körű kísérletekre lesz szükség.