Kezelés esetén alacsony az emlőrák kiújulásának kockázata

A Journal of The National Cancer Institute folyóiratban közzétett tanulmány 2838 rákkal diagnosztizált nőt vizsgált, akiket szisztémás adjuváns kezelésben részesítettek (kemoterápiában, tamoxifen kúrában vagy mindkettőben) 1985. és 2001. között.

A vizsgált csoportban a nők nyolcvankilenc százalékában nem újult ki a rák a kezelést követő öt évben, illetve körülbelül 10 évvel az első diagnosztizálást követően – mondta Abenaa Brewster, a Texas Egyetem Anderson Rákkutató Központjának munkatársa, a tanulmány vezető szerzője. A nők nyolcvan százalékában a rák nem újult ki 10 évvel a kezelés, vagyis 15 évvel a diagnózis után.

A kezelés után öt évvel az emlőrák kiújulásának kockázata hét százalék azokban a nőkben, akik a legkevésbé előrehaladott- egyes stádiumú – tumorban szenvedtek, és 11 illetve 13 százalék a kettes illetve a hármas stádiumú rákbetegségek esetében.

„Most már bizonyos pontossággal meg tudjuk mondani a nőknek a rák kiújulásának kockázatát, a klinikai orvosok pedig pontosabb információk alapján hozhatnak döntést a hosszan tartó adjuváns endokrin kezelés előírásáról.” – áll a tanulmányban.

Az Egyesült Államokban 2008-ban várhatóan több mint 180 000 új emlőrákos esetet fognak diagnosztizálni, és körülbelül 40 000 nő hal meg évente emlőrákban.