Kevesen mennek el rákszűrésre

Magyarországon a tüdőrák a leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat, 2007-es adatok szerint 10.404 új esetet regisztráltak. A betegség ezen fajtája daganatos halálozásban is első helyen áll, a férfiak esetében a tüdőrák okozta halálozásban Magyarország sajnos világelső. Nőknél az emlőrák a leggyakrabban előforduló daganat.

Az ABO Institute felméréséből kiderül az is, hogy a megkérdezettek közel egyharmada, 33 százaléka szerint egy megbízható rákszűrés több mint 100 ezer forintba kerül. Ennek ellenére alig több mint 17 százalékuk költene ennyi pénzt évente szűrővizsgálatra. Az ABO Institute által kínált szolgáltatások ugyanakkor lényegesen olcsóbbak, ráadásul mindössze egyetlen vérvételre van szükség az elvégzésükhöz.

A válaszadók jelentős része tisztában van a betegség korai felismerésének fontosságával, azonban úgy gondolják, a daganatos betegségek diagnosztizálása bonyolult, hosszadalmas és kellemetlen folyamat. Csak kevesen voltak tisztában azzal, hogy az onkomarker vizsgálat mindössze 10 percet vesz igénybe és egyetlen vérvétel elegendő hozzá

Az emberek többsége nem tart attól, hogy daganatos beteg lesz, noha az emberek több mint felének közvetlen  rokonságában fordult már elő ilyen daganatos megbetegedés. Szűrésre viszont csak pár ezer forintot költenének évente – derül ki abból a felmérésből, amit az ABO Institute végzett egy hipermarket vásárlóinak körében. Daganatos megbetegedésektől a válaszadók 35 százaléka tart nagyon, ugyanennyien vannak azok is, akik legalább ennyire félnek más betegségektől is. A válaszadók csupán 17 százaléka egyáltalán nem tart a rákos betegségektől.

Az Intézet által végzett kutatás során a megkérdezettek többsége (68,9 százalék) nő volt, így nem meglepő, hogy a kötelező tüdőszűrésen kívül 65 százalékuk nőgyógyászati, 45 százalékuk pedig mammográfiai szűrésen vett már részt. A megkérdezettek közel háromnegyede, pontosabban 71 százaléka ment már el fogászati, a legkevesebben (16 százalékuk) pedig urológiai szűrésre. Legalább ilyen népszerű a szemvizsgálat (a válaszadók 65 százaléka vett már ilyenen részt), illetve a magas vérnyomás szűrés, amin a megkérdezettek több mint a fele esett át. Ennek alapján megállapítható hogy vannak már hazánbkan is olyan területek ahol a lakosság áldoz a megelőzésre, azonban itt sem teljes a korai felismerés fontosságának értékelése.