Kevesebb sóval megelőzhető a gyomorrák

Az Egyesült Királyságban minden hetedik gyomorrákos esetet a napi ajánlott sóbevitel túllépése idéz elő, de a szakértők szerint ez az arány akár magasabb is lehet. A nátriumban gazdag táplálkozás ugyanakkor magas vérnyomáshoz, egyéb szív- és érrendszeri betegségekhez, illetve agyvérzéshez vezethet. Az orvosok naponta 6 gramm só bevitelét javasolják, ám a lakosság átlagosan 8,6 grammnyit fogyaszt.

Évente megközelítőleg hatezer gyomorrákos megbetegedést diagnosztizálnak a szigetországban, ebből körülbelül 800 megelőzhető volna, ha az emberek odafigyelnének a sóbevitelre. ”A gyomorrák kezelése nehézkes, mivel a legtöbb esetben akkor fordulnak orvoshoz a betegek, amikor már előrehaladott állapotról van szó. Az egészséges táplálkozás általi megelőzés tehát szó szerint életet menthet. Ezalatt kevesebb sót, valamint több zöldséget és gyümölcsöt kell érteni” – mondta Kate Mendoza, az alapítvány információs központjának vezetője.

Az elővigyázatosság nem ott kezdődik, hogy elhagyjuk a kész fogások sózását az asztalnál, hiszen többnyire az előrecsomagolt élelmiszerek jelentenek igazi nátriumbombát. A WCRF javaslata szerint a közlekedési lámpáknak megfelelő árnyalatú jelzéssel kellene ellátni a termékeket: pirossal a magas, narancssárgával a közepes, míg zölddel az alacsony sótartalmú árut. Az ajánlást azonban egyes gyártók és üzletláncok figyelmen kívül hagyják.

”Ez a felmérés a Brit Rákkutató Központ korábbi eredményeit támasztja alá, miszerint a túlzott sóbevitel valóban gyomorrákhoz vezethet” – mondta Lucy Boyd, az utóbbi szervezet munkatársa. ”Főleg a férfiak hajlamosak a helytelen táplálkozásra. Az élelmiszerek feltűnőbb megkülönböztetése sokat segítene az egészség megőrzésére alkalmas összetevők kiválasztásában.”