Kevesebb sóval kisebb a kockázat

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Három gramm, egy fél teáskanálnyi só – már ennyivel is elég csökkenteni a bevitt só mennyiségét ahhoz, hogy drámaian csökkenjen a szívmegbetegedések száma.

A New England Journal of Medicine január 20-i online számában megjelent tanulmány szerint ez a megszorítás hasonló előnnyel jár, mint a dohányzás 50%-kal való csökkentése, illetve a testtömeg-index 5%-kal való mérséklése elhízott felnőttek esetén.

“Nem kérdés, hogy az amerikaiak túl sok sót fogyasztanak” – mondta Dr. Robert Eckel, a Colorado Egyetem Orvosi Karának professzora. – “A sóbevitel megszorítása csökkenti a magas vérnyomással kapcsolatba hozható betegségek előfordulását, mint a szívinfarktus, vagy a gutaütés. Tudományos eszközökkel erősítettük meg, hogy a sóbevitel csökkentése javult életminőségben és hosszabban tartó életben mérhető.”

Az Egyesült Államok egészségügyi szervezetei 5,8 grammban határozták meg a maximális kívánatos sóbevitelt, azonban megfelelőbbnek tartják a 3,7 grammot. Az Amerikai Szívtársaság szerint ezt a mennyiséget napi 2,3 gramm alá kellene szorítani, azonban idősebbek, fekete bőrűek és magas vérnyomásban szenvedők esetén kívánatosabb lenne a napi 1,5 gramm.

Mindezen ajánlások ellenére az átlagos bevitel inkább növekedést mutat. A 2005-2006-os időszakban a férfiak átlagosan 10,4 gramm, a nők 7,3 gramm sót fogyasztottak el.

A San Franciscoi Egyetem kutatói számítógéppel modellezték a sóbevitel csökkentésének eredményeit. Ez alapján a sóbevitel 3 grammos csökkentése esetén évente 60-120 ezerrel kevesebb koszorúérbeteg, 32-66 ezerrel kevesebb szélütéses, és 54-99 ezerrel kevesebb szívinfarktusos eset lenne, az éves halálozást pedig 44-92 ezerrel csökkentené.