Kevés alkohol is növeli a rák kockázatát

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

”A kutatások azt mutatják, hogy még kis mennyiségű alkohol fogyasztása is növeli a rákbetegségek, köztük a szájrák, az emlőrák és a májrák kialakulásának esélyét” – állítja Clare McKindley, a Texasi Egyetem rákmegelőző központjának szakértője. ”A kutatók még most is vizsgálják, milyen összefüggés áll fenn az alkohol és a rák között, de meggyőző bizonyíték utal arra, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás károsítja a sejteket, és növeli a rák kialakulásának kockázatát.”

A szakértők szerint a kockázat visszaszorítása érdekében az alkoholfogyasztóknak számos módszer áll a rendelkezésükre. Először is érdemes megmaradni a javasolt mennyiségnél. Egy ital a hivatalos meghatározás szerint 3 dl sör, 1,5 dl bor illetve 3 cl égetett szesz. Az USA Országos Rákkutató Intézete ajánlása szerint a nőknek legfeljebb egy italt, a férfiaknak pedig kettőt szabad fogyasztani.

A kalóriadús italokat is érdemes kerülni. Számos népszerű alkoholtartalmú ital rengeteg kalóriát tartalmaz, különösen azok, amelyeket szénsavas üdítőitalokkal, gyümölcslevekkel vagy tejszínnel kevernek. Az ünnepekkor közkedvelt tojáslikőr egyetlen adagja például körülbelül 340 kalóriát tartalmaz. A túlsúly és az elhízás is hozzájárul a rák megnövekedett kockázatához.

A kutatók szerint a rák kockázatát a sörben, borban illetve röviditalokban lévő etanol, vagyis alkohol növeli. Ellenőrizzük az alkoholtartalmat, és tartózkodjunk az 50 százalékosnál erősebb szeszesitaloktól. Alkoholmentes italokat is érdemes kipróbálni. McKindley azt javasolja, hogy ”koktélként” kóstoljuk meg például a szódával kevert lime-ot.