Kevés alkohol is növelheti az emlőrák kockázatát

Az Alcohol and Alcoholism legutóbbi számában közzétett tanulmányban Dr. Helmut Seitz, a kutatás vezetője azt állítja, hogy az alkoholfogyasztás ok-okozati összefüggésben áll az emlőrákkal. Az elemzés során vizsgált 113 korábbi kutatás csak Európában és Észak-Amerikában az emlőrákos esetek 2 százalékát tulajdonította a mértékletes alkoholfogyasztásnak, világszerte pedig körülbelül 50 ezer esetet a mértéktelen alkoholfogyasztásnak.

Seitz professzor, a Heidelbergi Egyetem kutatója szerint a kutatások alátámasztják a szakértők arra vonatkozó tanácsát, hogy a nők a lehető legkevesebb alkoholt fogyasszák. Az eredmények alapján a tanulmány szerzői azt javasolják, hogy az egészséges, az emlőrák átlagos kockázatának kitett nőknek legfeljebb napi egy alkoholos italt szabad fogyasztaniuk. Az emlőrák magasabb kockázatával rendelkező nőknek pedig kerülniük kell az alkoholt, illetve csak alkalomszerűen érdemes fogyasztaniuk.

Az alkohol és az emlőrák összefüggését az 1980-as években mutatták ki először. A mostani vizsgálathoz összesen 3400 kutatást találtak a szerzők, de az elemzést ezek közül 113 olyanra szűkítették le, amelyek a mértékletes alkoholfogyasztás és az emlőrák kockázatának összefüggését vizsgálták. Az alkohol a szakértők szerint az ösztrogénszint növelése révén fokozza az emlőrák kockázatát.

Figyelembe véve azonban azt, hogy más kutatások szerint a mértékletes alkoholfogyasztás jót tesz a szív egészségének, nem könnyű a nők számára megtalálni az egyensúlyt. Seitz professzor azonban úgy véli, hogy a kardiológiai előnyök csak az emberek egy alcsoportjára érvényesek. Azoknak a személyek, akik a szívkoszorúér-betegség több mint egy kockázati tényezőjével rendelkeznek, különösen az idősebb embereknek, jót tehet a kis mennyiségű alkohol, de a fiataloknak nem.