Kettőt egy ütésre – proteinnel a túlsúly és a cukorbetegség ellen

Világszerte a szakemberek egy csodaszer után kutatnak, ami legjobb esetben egyszerre csökkentené ezen két világjárvány tüneteit. A svájci Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne kutatói most találtak egy járható utat.

Már egy korábbi tanulmány során is bebizonyították a kutatók, hogy az epesav molekulái, amik az emésztéséért felelősek, a TGR5 nevű fehérjét aktiválni tudják. Ezáltal növekszik az energiaszükséglet, ami több energia felhasználását eredményezi. A következmény: a kettes típusú diabétesz elmúlik és a túlsúly lebomlik.

A laboratóriumi vizsgálatok során a kutatók alaposan megszemlélték az említett protein aktivizálási folyamatait és annak részletes mentét. Felismerték, hogy a TGR5 a GLP-1 kiválasztását megnöveli. Az utóbbi egy hormon, ami az emésztőnedvek termelődéséért és a vércukorszint kontrollálásáért is felelős.

Mivel az aktivált TGR5 ezeknek a hormonoknak is fokozza a termelését, az emésztés is hatékonyabban fog működni, így a túlsúly is lebomlik. A kutatók egy új anyagot is kipróbáltak a protein aktiválására, amit most még csak INT-777 számmal jelölnek. További vizsgálatokat fognak végezni. Ha az anyag az emberek esetében is hatékonynak bizonyul, az orvostudomány egy olyan kettős fegyverre akadt, ami a diabétesz és a túlsúlyosság ellenszere is lehet.

Forrás: www.focus.de