Kétszeresére növeli egy újabb daganat kialakulásának kockázatát a melanóma

Az életvitel kulcsszerepet játszhat az ilyen daganatok kialakulásában, ilyen például a túlzott napozás, a dohányzás, vagy a túlsúly. A belfasti Királyi Egyetem kutatói közel 21 ezer, korábban bőrrákkal (nem melanómával) kezelt és 1800 melanómás beteget követtek nyomon, hogy kiderítsék, kinél alakul ki egy második daganat. Az eredményeket olyan emberekkel hasonlították össze, akik sohasem szenvedtek bőrdaganatban.

A melanóma a bőrdaganatok legsúlyosabb formája, évente 9500 új esetet diagnosztizálnak és 2 ezren halnak bele a betegségbe.

A bőrrákos betegeknél egy újabb daganat kialakulásának esélye 57 százalékkal magasabb volt a kontrollcsoporthoz képest, míg a melanómás betegeknél ez közel duplájának bizonyult. „Ez a tanulmány megerősíti, hogy a bőrrákos betegeknek később nagyobb esélye van arra, hogy más daganat is kialakuljon náluk” – mondta el Liam Murray, a British Journal of Cancer folyóiratban megjelent cikk egyik szerzője.

Különösen nagy a kockázat, hogy egy másik fajta bőrdaganat vagy egy dohányzással összefüggő rákféleség alakul ki náluk, tette hozzá Murray. „A melanómás betegeknél akár kétszeres lehet a kockázat az átlag népességhez viszonyítva. Ennek számos lehetséges magyarázta van. A napsugárzás minden bőrdaganat kialakulásának rizikófaktora, így ha egy beteg az egyik fajta bőrdaganatban szenved, valószínűbb, hogy kialakul nála egy másik fajta is. Azonban egy új daganatot hamarabb felfedezhetnek azoknál, akiket szorosabban követnek egy korábbi rákdiangnózis után.”#img1#

A dohányzással összefüggő daganatok előfordulásának növekedése valószínűleg amiatt következik be, mivel a dohányzás fokozza a bőr- és más daganatok kialakulásának kockázatát, vagy amiatt, hogy a dohányosoknál valószínűbb az egészségtelen életmód, többek között a túlzott napozás előfordulása is.

Sara Hiom, a Brit Rákkutató Intézet információs igazgatója elmondta: „Tudjuk, hogy az olyan életmódbeli tényezők, mint a túlzott napozás, a dohányzás, a túlsúly és a túlzott alkoholfogyasztás mind-mind fokozza a daganatok kialakulásának kockázatát. Ezek a fontos felfedezések segítenek az orvosoknak abban, hogy jobban tudják tájékoztatni bőrdaganatban szenvedő betegeiket arról, hogyan csökkenthetik egy második daganat kialakulásának kockázatát.”

Évente több, mint 76500 bőrrákos esetet diagnosztizálnak Nagy-Britanniában, ám mivel a betegség gyakran nem kerül felfedezésre, ez a szám valójában jóval 100 ezer felett lehet.