Kétséges, hogy magas vérnyomást okoz a gyümölcscukor

A Journal of General Internal Medicine szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz a kutatók több mint 200 ezer férfit és nőt vizsgáltak közel 38 évig, és kimutatták, hogy a rendszeresen akár cukrozott, akár édesítőszert tartalmazó édes italok fogyasztása a magas vérnyomás mintegy 13 százalékos növekedésével állt összefüggésben. A szénsavas üdítőitalok és a kóla állt a legszorosabb összefüggésben a magas vérnyomás kockázatával, a gyümölcscukrot, vagyis fruktózt tartalmazott italok azonban nem bizonyultak kiemelkedő tényezőnek.

”Nem tudjuk, mi okozza a kockázatnövekedést az édesítőszert vagy cukrot tartalmazó italok esetében” – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Lisa Cohen, a Marylandi Egyetem Orvosi Karának kutatója. ”Nem lehet azt állítani, hogy magától a fruktóztól megnő a magas vérnyomás kockázata.”

Michael Bloomberg, New York polgármestere a múlt héten tilalmat vezetett be a nagy kiszerelésű cukrozott üdítőitalokra. Ez volt a legújabb lépés abban a közegészségügyi intézkedés-sorozatban, melynek részét képezték olyan kezdeményezések, mint a só mennyiségének korlátozása az éttermi ételekben és a csomagolt élelmiszerekben.

A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a fruktóz és a magas vérnyomás megnövekedett kockázata összefüggésben állnak egymással, Cohen szerint azonban ezek csak rövid időszakokat figyeltek meg, ezért nem tudták meghatározni, melyik volt előtt, a magas vérnyomás, vagy az édes italok szeretete.

Cohen kutatásából az derült ki, hogy a naponta legalább egy adag cukrozott üdítőitalt fogyasztó emberekben 13 százalékkal magasabb a magas vérnyomás kockázata, mint azokban, akik legfeljebb havonta isznak egy adagot. Ehhez hasonlóan azokban, akik naponta legalább egy édesítőszer tartalmú üdítőitalt fogyasztanak, 14 százalékkal volt magasabb a kockázat.

Hogy megállapítsák, milyen szerepet játszik a fruktóz, a kutatók azokat is megvizsgálták, akik nagy mennyiségű gyümölcscukrot fogyasztottak más étrendi forrásokból, például gyümölcsökből. Azokban a személyekben, akik kalóriabevitelük 15 százalékát nem italból származó egyéb étrendi forrásokból szerezték, a magas vérnyomás kockázata vagy alacsonyabb, vagy ugyanolyan szintű volt, mint azokban az emberekben, akik nagyon kevés fruktózt fogyasztottak.