Későn diagnosztizált rákesetek az USA-ban

Ezeket a rákbetegségeket gyakran később mutatták ki az idősek, a spanyol ajkúak és a feketék körében, derült ki a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) 2004-től 2006-ig tartó felméréséből.

”Az eredmény aggodalomra ad okot, mert nagyon sok megelőzhető rákos esetet nem diagnosztizálnak akkor, amikor a kezelés a leghatékonyabb” – nyilatkozta Marcus Plescia, a CDC rákmegelőzési osztályának igazgatója. ”Több erőfeszítést kell tenni a bizonyíték alapú rákszűrő tesztek széles körű alkalmazása érdekében, melyek korai diagnózishoz, végül pedig a megmentett életek számának növekedéséhez vezethetnek.”

Az emlőrákos esetek közel egyharmadát későn diagnosztizálták, és a késői diagnózis a 70-79 éves, illetve a fekete nők körében volt a leggyakoribb. A végstádiumú vastag- és végbélrák a fekete férfiak és nők körében volt a leggyakoribb, a végstádiumú méhnyakrák pedig az 50-79 éves, illetve a hispán nők körében a legelterjedtebb. A jelentés szerint a késői stádiumú rák diagnosztizálásában tapasztalható eltéréseket részben a helyszínenként és a különböző demográfiai csoportonként változó szűrési arány magyarázhatja.

A szeptemberben megkezdett amerikai egészségügyi reform tartalmaz olyan elemeket, amelyek például a külön vizitdíjak eltörlésével próbálják emelni a szűrővizsgálatok arányát. A CDC szerint ez a tervezet jelentős első lépésnek számít az ilyen szolgáltatásokban részt vevők számának tudatos emelésében.

A vastag- és végbélrák évente mintegy 50 ezer ember halálát okozza az USÁ-ban, így a tüdőrák után a második leggyakoribb haláloknak számít. Emlőrákban évente körülbelül 40 ezer nő hal meg. A méhnyakrák a rendszeres szűréssel az egyik legkönnyebben kimutatható rákbetegség, ennek ellenére körülbelül 4 ezer ember halálát okozza az Egyesült Államokban.