Kenderkivonattal a daganatok ellen

A San Franciscó-i California Pacific Medical Center kutatói kimutatták, hogy a kannabidiol képes kikapcsolni az emlőrák egyik agresszív formájának terjedéséért felelős gént. Ez az anyag ráadásul nem fejti ki a kannabisz jellegzetes pszichoaktív hatását. A kutatóközpont szakértői öt évvel ezelőtt fedezték fel először a vegyület hatását, miután laboratóriumban megállította az emberi emlődaganat terjedését. Tavaly megjelent tanulmányukban arról számoltak be, hogy egerekben is hasonló hatást mutattak ki.

Dr. Pierre Desprez korábban felfedezte, hogy az ID-1 nevű fehérje szerepet játszik az emlőrák terjedésének kiváltásában. Ezzel párhuzamosan Dr. Sean McAllister azt mutatta ki, hogy a kannabidiol rákellenes hatással rendelkezik. A két kutató közösen azt kezdte vizsgálni, hogy lehet-e a vegyülettel kezelni a tripla negatív emlődaganatot. Ez a fajta daganat nem rendelkezik három olyan hormonreceptorral, amelyeket a legsikeresebb kezelések céloznak. E daganattípus sejtjeiben magas az ID-1 szintje.

Amikor a kutatók ezt a daganattípust kannabidiolnak tették ki, meglepődve tapasztalták, hogy a sejtek nem csak abbahagyták a ”rendellenes viselkedést”, hanem az egészséges, normális állapotra tértek vissza. Az is kiderült, hogy a vegyület az ID-1 túlkifejeződését is kikapcsolja, ami megakadályozza, hogy a protein távoli szövetekbe jusson. Az egyéb kezelhetőnek tűnő daganattípusok közé tartozik még a leukémia, a tüdő-, a petefészek- és az agydaganat, amelyek szintén magas ID-1 szinttel rendelkeznek.

Dr. Despreznek személyes oka is van arra, hogy a lehető leggyorsabban kifejlesszen egy hatékony kezelési módot: húgában 41 évesen agresszív emlődaganatot mutattak ki. Bár állapota egyelőre reagál a hormonkezelésekre, Desprez attól tart, hogy olyan formában újulhat ki, amely nem rendelkezik hormonreceptorokkal. ”Fel akarok készülni erre. Ez a végső határidő” – nyilatkozta.