Kávéval megelőzhető a méhrák?

Azok a nők, akik naponta négy, vagy annál több csészével isznak az élénkítő italból, 25 százalékkal csökkentik esélyeiket a rettegett betegségre. Négy csészénél kevesebb mennyiség nem mutatkozott védő hatásúnak, ugyanez mondható el a teafogyasztásra is. A koffeinmentes kávé viszont lehet, hogy hatásos, mert két csészénél több 22 százalékkal visszavetette a rák kockázatát.

”Az eredmények azonban mégsem jelentenek ok-okozati összefüggést” – figyelmeztetett Dr. Edward Giovannucci társszerző, a Harvard Egészségtudományi Karának táplálkozástudományi és epidemiológus professzora. ”Korábban is sejteni lehetett már az összefüggéseket, most pedig már alapos okunk van hinni is benne.”

Giovannucci többféle lehetséges magyarázatot is megjelölt. Lehetséges, hogy a hormonokkal, illetve a cukorbetegséggel áll kapcsolatban, de többféle tényező is részt vehet benne. ”Arra is gondolni kell, hogy a kockázatcsökkenés valami mással áll összefüggésben, nem a koffeinnel. A kávé többkomponensű ital, szó szerint ezernyi összetevőből áll” – magyarázta a kutató. ”A legnagyobb koncentrációban tartalmaz antioxidánsokat, melyek közül mindegyik előnyös hatásokkal bír.” A kutatás eredményeiről a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention legutóbbi kiadása számolt be.

A testmozgás és a súlykontroll mellett a kutatók azt is feltételezik, hogy az étrend bizonyos összetevői is szerepet játszhatnak a betegség megelőzésében. A kávét már megjelölték esélyesként, mivel hat a vérben keringő hormonokra. A nemrég Japánban és Svédországban végzett kísérletek is alátámasztják a sejtéseket.

A kávéban rejlő lehetőségek további vizsgálatához A Nővérek Egészségügyi Felmérésének adatait elemezték a kutatók. A durván 67 500 résztvevő kávéivási szokásaira koncentráltak. Kétévente kellett kérdőívet kitölteniük, és ebből vették ki a 26 év alatt előfordult méhnyálkahártya-rákos eseteket. 1980 és 2002 között négyévente az étkezési szokásaik felől is tájékozódtak. Ez idő alatt 672 rákos megbetegedést regisztráltak. Egy sor egyéb tényező rögzítését követően (például dohányzás, BMI, alkoholfogyasztás) a szerzők azt találták, hogy a napi négy csésze, illetve annál több kávé jelentős mértékben összefüggött a rák kockázatának 25 százalékos visszaesésével.

Dr. Janice Dutcher, a New York-i St. Luke-Roosevelt Kórház, valamint a Beth Israel Kórház immunterápiás osztályának igazgatója szerint az eredmények igazából csak izgalmas hipotézisnek tekinthetők. ”Szkeptikus vagyok. Mégpedig azért, mert a rákkal egyszer összefüggésbe hozott tényezőket lehet, hogy később épp elvetik. Húsz évvel ezelőtt például úgy gondolták, hogy a kávé hasnyálmirigy-rákot okoz” – mondta el a szakember. ”Nagyon bonyolult lenne az egyes étrendi tényezőket egyenként izolálni. Bár meggyőződésem, hogy a vizsgálatot a legjobb módszerekkel és a lehető legnagyobb gondossággal végezték el, én azért óvatos lennék a messzemenő következtetések levonásával.”