Károsíthatják a szívet az új antipszichotikumok

A szívproblémák előfordulásának esélye alacsony ugyan, és a gyógyszerek kitűnő szolgálatot tehetnek bizonyos betegeknek, ám Wayne Ray, a közlemény vezető szerzője szerint nem árt az óvatosság. Ray az egyetem Orvostudományi Karán a Farmakoepidemiológia Részleg igazgatója. Ray skizofrénia esetében előzetes kardiológiai kivizsgálást javasol, ám mániás depressziónál már inkább másik gyógyszer kipróbálását. Más betegségekre pedig egyáltlán nem ajánlja ezeket a gyógyszereket. Ilyen új, második generációs antipszichotikum például a clozapine, a quetiapine, az olanzapine és a risperidone.#img1#

Bár a gyógyszereket csak a skizofrénia és a mániás depresszió kezelésére engedélyezték, az orvosok gyakran szorongásra, a gyerekek figyelemhiányos betegségére és időskori elbutulásra is felírják. A skizofrénia kezelésében remekül alkalmazhatók, gyakorlatilag az egyetlen választásai lehetőségnek számítanak, magyarázta Ray. A mániás depresszió terápiájára azonban más szerek is rendelkezésre állnak, fűzte hozzá. A mostani kutatás során – melynek eredményei a New England Journal of Medicine januári számában jelentek meg – Ray és munkatársai 44 218 régi, 46 089 új antipszichotikumot szedő beteget, valamint 186 600 antipszichotikumot nem szedő beteg egészségügyi adatait elemezték.

Megállapították, hogy az új gyógyszereket szedőknél a hirtelen szívhalál rizikója 2,26-szor nagyobb, mint a gyógyszert nem szedőknél. Ugyanez az arány a régi gyógyszert szedőknél 1,99. A legnagyobb adagot szedő betegek voltak a legnagyobb veszélynek kitéve. Összességében ezerből három a hirtelen szívhalál évenkénti rizikója. Bár a számok alacsonynak tűnhetnek, mégis szignifikánsak. Valószínűsíthető, hogy a gyógyszerek a szív káliumháztartásában okoznak zavart, és így váltják ki a halálos szívritmuszavart.