Károsíthatja a nők szexuális életét a cukorbetegség

A San Franciscó-i Kalifornia Egyetem tanulmányához közel 2300 vegyes etnikumú, 40 és 80 év közötti nőt vizsgáltak. Kiderült, hogy a cukorbetegeket ugyanannyira érdekli és ugyanannyit folytatnak nemi életet, mint egészséges kortársaik, de a diabéteszes nőket kevésbé elégíti ki a szex. Az inzulint nem szedő cukorbetegek 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel, az inzulint szedők pedig több mint kétszer nagyobb valószínűséggel számoltak be alacsony nemi elégedettségről, mint az egészséges nők.

Az Obstetrics and Gynecology augusztusi számában közzétett tanulmány azt is kimutatta, hogy az inzulinkezelésben részesülő diabéteszes nők több mint kétszer nagyobb valószínűséggel tapasztalnak nehézségeket a nedvességgel kapcsolatban, és 80 százalékkal nagyobb eséllyel van gondjuk az orgazmus elérésével.

”A cukorbetegség a merevedési zavar ismert kockázati tényezőnek számít férfiak esetében, viszont eddig szinte semmilyen adat nem állt rendelkezésre a női nemi zavarokkal kapcsolatban” – számolt be Dr. Alison Huang, a tanulmány vezető szerzője. Mivel a diabétesz és annak kezelése befolyásolhatja a női nemi működést, az orvosoknak figyelembe kell venniük ezt a tényezőt a cukorbeteg nők, különösen az inzulint használók nemi zavarainak vizsgálatakor.

A kutatók nem tettek ugyan különbséget az 1-es és 2-es típusú diabétesz között a kutatás során, de a diagnózis időpontja alapján feltételezik, hogy a résztvevők többsége 2-es típusú cukorbetegségben szenvedett. Bár a kutatás kapcsolatot mutat a diabétesz és az alacsonyabb nemi elégedettség között, ez nem bizonyít ok-okozati összefüggést.