Káposztafélék segíthetnek az emlőrák elleni harcban

Az emlőrákkal diagnosztizált kínai nők vizsgálata azt mutatta, hogy a legtöbb keresztesvirágú zöldséget fogyasztókban 62 százalékkal alacsonyabb volt az emlőrák okozta halálozás kockázata, és 35 százalékkal alacsonyabb a betegség kiújulásának valószínűsége azokhoz képest, akik a legkevesebb ilyen zöldséget fogyasztották. A nők által leggyakrabban fogyasztott keresztesvirágúak közé tartozott a mustár- és tarlórépa levél, a bordáskel, a karfiol és a káposzta.

”Kutatásunk azt mutatja, hogy a keresztesvirágúak és a bennük lévő bioaktív összetevők védőhatást gyakorolhatnak az emlőrák ellen” – nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Sarah Nechuta, a nashville-i Vanderbilt Epidemiológiai Központ kutatója. Az azonban nem egyértelmű, hogy ez az összefüggés az Egyesült Államokban élő nők esetében is megfigyelhető-e, akik többnyire másfajta zöldségeket fogyasztanak: több brokkolit, karfiolt és kelbimbót, továbbá kevesebb bordáskelt.

A kínai, amerikai és svéd nőket vizsgáló korábbi kutatások már kimutatták, hogy a keresztesvirágú zöldségek fogyasztása összefügg az emlőrák kialakulásának csökkent kockázatával, de ez volt az első olyan kutatás, amely diagnosztizált emlőrákban szenvedő nők adatait elemezte. A tanulmány eredményeit az Amerikai Rákkutatási Szövetség chicagói éves konferenciáján tették közzé.

A Vanderbilt kutatócsoportja korábban összefüggést mutatott ki a keresztesvirágúak fogyasztása és a csökkent halálozás, valamint a szívbetegség alacsonyabb előfordulása között az egészséges kínai felnőttek körében, ami Nechuta szerint szintén azt bizonyítja, hogy a zöldségek e csoportja általános előnnyel jár a túlélés tekintetében.

Az új kutatásban résztvevő nők átlagosan körülbelül 100 grammnyi keresztesvirágú zöldséget fogyasztottak naponta.