Kapcsolatot találtak a napi bioritmus és az anyagcsere között

A 24 órás napi bioritmus irányítja szinte minden élőlény alapvető fiziológiai funkcióit. Ennek a ritmusnak a felborulása alapvetően befolyásolja az emberi egészséget is, és anyagcserezavarokhoz, álmatlansághoz, depresszióhoz, szívkoszorúér-megbetegedéshez és rákhoz vezethet.

Paolo Sassone-Corsi, a világ egyik vezető bioritmus-kutatója és munkatársai felfedezték, hogy egy nélkülözhetetlen fehérje, a CLOCK – amely a test napi ritmusát szabályozza – egy másik fehérjével, a SIRT1-el együtt befolyásolja azt is, hogy mennyi energiát használnak fel a sejtek. „Ennek a kölcsönhatásnak komoly következményei vannak a betegségek és az öregedés terén, és, úgy tűnik, életfontosságú az anyagcserében is.” – írták a kutatók a Cell július 25-i számában, ahol tanulmányuk megjelent.

Génjeink körülbelül 15 százalékát is ez a napi ritmus szabályozza. Sassone-Corsi 2006-ban felfedezte, hogy a CLOCK fehérje lényeges alkotóeleme ennek a napi működésnek.Most mukatársaival együtt kimutatták azt is, hogy a SIRT1 fehérje ellensúlyozza a CLOCK működését. A SIRT1 érzékeli a sejtek energiaszintjét, valamint segíti a sejtet az oxidatív és sugárzás okozta stresszel szembeni ellenállásban, így fontos szerepe van az öregedési folyamat kontrolálásában. Ugyan funkciójuk különböző, de a kétfajta fehérje hat egymásra, olyan kötést hozva létre, amely aztán működésbe lép a sejtekben.  Ha a két létfontosságú fehérje közötti egyensúly megbomlik, a normál sejtműködés felborulhat. Ezért aztán az alvási vagy étkezési szokásainkban beálló változások e két enzim befolyása által közvetlenül hatnak sejtjeink működésére.

A CLOCK és a SIRT1 közötti speciális kapcsolat szerepet játszhat az egészséges anyagcsere gyógyszeres fenntartásában is, így segíthet kezelni olyan fontos társadalmi és egészségügyi problémákat, mint amilyen a cukorbetegség vagy az elhízás.