Kapcsolat van az elhízás és a szívritmuszavar között

A pitvari remegés (orvosi szóval fibrilláció) a leggyakoribb szívritmuszavar, mely a statisztikák szerint a 75 év felettiek 10 százalékát érinti. A pitvarremegés miatti kórházi ellátás az utóbbi másfél évtizedben megháromszorozódott, a legnagyobb kockázat elhízott férfiak esetén áll fenn. Ez a fajta ritmuszavar kapcsolatba hozható a szélütéssel (stroke), valamint a szívroham kialakulásával.

Dr. Hany Abed és munkatársai megállapították, hogy az elhízás a szívben okozott méretbeli és szerkezeti változáson keresztül hozza létre az elektromos funkciózavart. A munkacsoport azt is megállapította, hogy a fogyás ugyanakkor csökkentheti a pitvarremegés kialakulásának kockázatát. Régóta ismert, hogy az elhízás magas vérnyomást okoz, ami nem tesz jót a szívnek. Jelen vizsgálatot, mely a szív ingerületvezetését célozta, báránykísérletes modellben végezték.

A pitvarfibrillációt általában egészségügyi vizsgálat során fedezik fel, véletlenszerűen. Azonban néha tüneteket is okoz, leggyakrabban erős szívdobogás-érzés, és mellkasi fájdalom jelentkezhet. Sajnos azonban esetenként egy bekövetkező stroke hívja fel rá a figyelmet. A munkacsoport becslése szerint 2020-ra a pitvarremegések kétharmadáért az elhízás tehető felelőssé. Ez azért is fontos, ugyanis az elhízás nem köthető különösebben életkorhoz, etnikai hovatartozáshoz, emiatt a kockázat a jelenlegi időskoriról más csoportokra is kiterjedhet.